marcher courir

Wandelen om beter te lopen

(2)

Als je wilt gaan hardlopen, of om je training af te ronden, of je nu een beginnende of een ervaren hardloper bent, kun je wandelen en hardlopen combineren. Wandelen is eenvoudig, goed voor de gezondheid en kan je helpen om beter te gaan hardlopen... Ontdek hoe!

 

Wandelen is goed voor de gezondheid!

Als je niet zo goed in vorm bent, of herstelt van een blessure, of op zoek bent naar een activiteit die niet te veel van je lichaam vraagt, denk dan aan wandelen. Dit kun je in de plaats van hardlopen doen en heeft als grote voordeel dat je het kunt doen zonder voorafgaande training en aan je eigen tempo.

Wandelen respecteert je lichaam, heeft een lager risico op blessures en vraagt een minder intense inspanning. Je stelt je gewrichten niet op de proef en je kunt het langer volhouden.

Daarnaast verstevigt wandelen op een zachte manier de spieren in je benen, billen, rug, buik en bovenlichaam.

 

Wandel voordat je gaat hardlopen

Je wilt graag gaan lopen, maar je hebt al lang niet meer aan sport gedaan? Bouw het langzaam op! Begin met enkele wandelsessies voordat je gaat hardlopen. Stel een trainingsplan op waarin je steeds langer en sneller gaat wandelen.

Wandel de eerste week om de dag of om de 2 dagen 10 tot 15 minuten aan een laag tempo, en verdubbel de duur in de tweede week. Je kunt in de derde week afwisselend gaan wandelen en hardlopen. Vanaf de vierde of de vijfde week zal je dan klaar zijn voor hardloopsessies van 30 minuten!

 

Wissel hardlopen en wandelen af tijdens je training

Je loopt (bijna) elke dag? Maak wandelen een onderdeel van je training! Zo verstevig je je spieren en werk je aan je uithoudingsvermogen zonder je lichaam aan al te veel schokken bloot te stellen... Als je hardloopt, zorgt elke stap immers voor een impact op de grond die je door je hele lichaam voelt.

Als je wandelt tijdens je training kunnen je spieren en gewrichten even rusten, terwijl je wel aan je uithoudingsvermogen blijft werken.

 

Wandelen, de logische aanvulling op hardlopen

Wandelen is een uitstekend middel om de routine te verjagen. Gebruik het als aanvulling op je hardlooptraining en wissel de twee activiteiten af. Plan bijvoorbeeld buiten je trainingen om een sessie sportief wandelen in om zo je bloedsomloop te blijven activeren en vet te verbranden.

Als je de spieren van je bovenlichaam wilt verstevigen, is nordic walking een uitstekende keuze! De basis bestaat erin dat je de beweging van je armen extra in de verf zet door het gebruik van twee stokken. Zo is je hele lichaam aan het werk, verbruik je dus meer energie en verstevig je je spieren. Je werkt zo in een klap aan je borstspieren, buikspieren, schouders, armen en rug.

Als je het geluk hebt om in een bergachtig gebied te wonen, is een bergwandeling ook een uitstekende manier om variatie aan te brengen in je training. Neem trektochten op in je trainingsplan! De oplopende wegen die in de bergen ontstaan door de hoogteverschillen zullen je kuiten hard aan het werk zetten waardoor er een extra explosieve factor aan je hardloopsessie wordt toegevoegd.

 

Ervaren of beginnende sporters kunnen profiteren van de voordelen van wandelen: goed voor je gezondheid en voor je hardloopprestaties! Deel zeker ook je eigen tips over het combineren van deze twee sporten...

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN