Waarom elk jaar een break inlassen?

(4)

 

Als je drie keer of meer loopt per week met een bepaald tijds- of afstandsdoel, dan is het aangewezen om eens in het jaar even helemaal te stoppen. Meer nog, het is zelfs nuttiger om elk jaar een paar pauzes te nemen.

 

Om fysiek te herstellen

Om een wedstrijd voor te bereiden doe je verschillende MAS-sessies, trainingen op je overslagpols, lange sessies, trails enz. die je doet na een lange voorbereidende fase. Door zo te trainen word je beter, maar het put je ook uit. Door de aaneenschakeling van loopsessies heeft je lichaam af en toe nood aan herstel.

Op die manier kunnen heel wat peesontstekingen, spierblessures of, erger nog, stressfracturen vermeden worden! Je geeft je lichaam de tijd te om te herstellen van kleine letsels, die aanvankelijk goedaardig zijn, maar tot echte blessures kunnen uitgroeien. Dergelijke blessures zetten je verplicht aan de kant, vaak op het slechtst denkbare moment en voor onbepaalde tijd. Een onderbreking van je trainingsprogramma door een blessure is lastig te verteren.

 

Om je mentaal weer klaar te stomen

Het is geen slecht idee om het sporten een paar dagen te laten en je sociale leven even terug op te pikken, dat onvermijdelijk te lijden krijgt op momenten dat je helemaal opgaat in je passie, soms op het onredelijke af. Het is meteen de perfecte gelegenheid om nog eens wat gezellige momenten door te brengen met je familie en vrienden, wat vaak niet kan op de momenten dat je volop aan het sporten bent.

Ook je motivatie wordt op de proef gesteld tijdens lastige trainingen of sessies bij slecht weer. Je moet mentaal dan ook enorm sterk staan om je grenzen te verleggen en helemaal tot het uiterste te gaan tijdens de wedstrijd waarvoor je je hebt voorbereid en waarvan je al zo lang droomt.

Hardlopers ouder dan 55 jaar raden we aan om iets minder breaks te nemen, omdat zij hun trainingsachterstand minder snel weer zullen kunnen inhalen.

 

Wanneer neem je een break?

Als je je seizoen goed gepland hebt, heb je normaal gezien twee grote doelen (zeker als je lange afstanden loopt). Je neemt dan best een break na elk groot doel of elke piek in je vormpeil.

 

Hoe lang neem je een break?

 

Een pauze van twee tot drie weken lijkt het juiste compromis. Doe eerst tien dagen gewoon niets van sport. Vervolgens mag je heel rustig weer een fysieke activiteit doen, bij voorkeur wel een sport zonder schokken. We denken dan aan fietsen, zwemmen, langlaufen, trekking enz. Afhankelijk van je voorkeur kan je die verschillende activiteiten trouwens perfect combineren, je lichaam zal je dankbaar zijn.

Tot slot kan je dan rustig weer beginnen joggen op een duurtempo en zeker niet te lang (45 minuten tot een uur) gedurende een nieuwe week, voor je je weer stort op een volgende uitdaging. Weer vol beginnen trainen doe je dus pas op het einde van de derde week.

 

Hervatten

Als je je voorbereiding voor een nieuw doel hervat, dan is het niet ondenkbaar dat je je de eerste dagen wat druk maakt omdat je niveau aanvankelijk lager ligt dan je vormpeil van een paar weken voordien. Maar naarmate de dagen en weken - en zelfs jaren - vorderen, zal je de heilzame effecten van deze korte vakanties zeer op prijs kunnen stellen en zal je je grenzen steeds verder kunnen verleggen. En wie weet, misschien kom je wel eens als eerste over de meet!

 

Laat het duidelijk zijn: trainen is nodig om beter te worden, maar onthoud dat ook rust een belangrijk onderdeel is van een goede training.

Geniet van je welverdiende break!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN