pour une rentrée en pleine forme

Voor een start in topvorm!

(13)

Meer sporten is ongetwijfeld een van de meest gemaakte voornemens na de zomervakantie. Al is het niet altijd evident om die ambitie waar te maken en sport, gezin en werk optimaal te combineren. Wij geven je een paar tips om je kansen op succes te verhogen, voor een sportieve start...

 

> Ga voor regelmaat!

Je wordt nooit een echte 'runner' in een paar dagen of weken tijd. Hardlopen is bovenal een sport van geduld. Je moet allereerst een stevige basis leggen alvorens je nog maar kunt overwegen om deel te nemen aan een wedstrijd op de weg - van een 10 km tot een marathon - of aan een minder of meer ambitieuze trail.

Regelmaat in je trainingssessies is vereiste nummer één om beter te worden. Het is nutteloos of zelfs gevaarlijk om meteen vanaf week 1 als beginner 100 km te lopen. Slimmer is het om geleidelijk je aantal wekelijkse trainingen op te trekken. Drie tochtjes per week volstaan om je duurvermogen te verbeteren, zeg maar je capaciteit om een matige inspanning steeds langer vol te houden.

 

> Let op je fysieke paraatheid!

Je motivatie zal de komende maanden - en in de rest van je carrière als 'hardloper' - ongetwijfeld op de proef worden gesteld. Onthoud dan dit: luister naar je lichaam en respecteer je fysieke paraatheid. Check bijvoorbeeld even bij je huisarts of het wel een goed idee is om te gaan hardlopen. Stop meteen als je een verdachte pijn voelt (stijfheid en spierpijnen zijn niet abnormaal). Neem bij een blessure zo snel mogelijk contact op met een kinesist of een specialist in sportletsels om een diagnose te laten stellen en een training te hervatten.

 

> Nederigheid en zelfvertrouwen: de sleutels tot succes

Nederigheid en zelfvertrouwen zijn onmisbaar om plotse vermoeidheid te overwinnen of je neer te leggen bij het feit dat er ook mensen sneller lopen. Hardlopen liegt nooit. Gaat het omhoog, dan gaat het omhoog voor iedereen; is het koud, dan is het koud voor iedereen. Altijd nederig blijven, het is de perfecte reflex in een sport waar het begrip competitie nog steeds heel relatief is. Laat ook nooit de moed zakken en blijf in jezelf geloven. Zelfs en vooral op momenten dat je twijfelt en jezelf in vraag stelt!

 

> En waarom geen lid worden van een vereniging of club?

Running mag dan wel een individuele sport zijn, steeds meer mensen beoefenen ze samen. Verenigingen en clubs erkend door de Belgische atletiekbond - en dus met een licentie - zijn uitstekende structuren om je trainingen te omkaderen, je te laten begeleiden en de geleverde inspanningen nog beter op te bouwen.

Enkele voordelen van in groep lopen:  
- Gedaan met slechte excuses. Als het kwik een duik maakt of de vermoeidheid toeslaat, dan durf je al eens gemakkelijker een geplande training overslaan. Maar een afspraak met je vrienden zeg je niet af (je stuurt nooit je kat!) en sessies in clubverband moet je respecteren (tenzij er echt iets tussenkomt).
- Gezonde concurrentie. Of het nu om lichte joggings of veeleisende intervaltrainingen gaat, het gezelschap van andere lopers stimuleert je competitiegeest, of toch op zijn minst je vermogen om een volwaardige inspanning te leveren.
- Maak vrienden. Het is onmogelijk om honderden of zelfs duizenden kilometers samen met anderen te lopen zonder dat er vriendschappen ontstaan. Of je nu wat verlegen bent of eerder een babbelkous, hardlopen vlakt al die verschillen uit en schept banden.

 

Een fijne start!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN