bi-quotidien

Twee keer per dag trainen

(4)

 

Twee keer lopen op dezelfde dag kan heel efficiënt zijn, op voorwaarde dat je doordacht te werk gaat. Ook al is dat vooral iets voor prestatiegerichte lopers, dan nog kan het ook interessant zijn voor lopers met een ander profiel. Uitleg

 

Voor wie is twee keer per dag trainen bedoeld?

Twee keer per dag trainen zorgt ervoor dat je trainingsvolume vergroot zodat je aan een totaal aantal loopuren komt dat je anders moeilijk zou kunnen bereiken. Een week heeft maar zeven dagen! Hoe kan je dan toch 8 keer of meer trainen per week? Zo'n trainingsritme is vooral bedoeld voor topatleten.

Maar aangezien niet iedereen een topatleet is, zou je terecht kunnen denken dat twee keer per dag trainen niets voor jou is. Dat klopt niet!

 

Als je te weinig tijd hebt over een hele week gezien

Als je te weinig tijd hebt in de loop van de week (werk, gezin, enz.), dan kan je misschien het weekend wat "voller" steken, door 3 trainingen op 2 dagen (zaterdag - zondag) te doen.

Daarbij kan je dan een eerder intense loopsessie (interval, fartlek, drempel) houden op zaterdag in de loop van de ochtend. De namiddag kan je verdelen over een vrij kort loopmoment (ongeveer 45 minuten) op basissnelheid, waardoor je je aantal kilometers kan opdrijven en goed kan recupereren van de ochtendsessie. De volgende dag ga je bij het lopen eerder focussen op je "volume" (lange sessie). Het zal er op aankomen om te zorgen voor voldoende hydratatie en een voeding die veel koolhydraten bevat, om optimaal te kunnen recupereren.

 

Als je in een vlakke omgeving woont en een trail met grote hoogteverschillen voorbereidt

Om je tijd maximaal te benutten tijdens een voorbereidingsweekend in de bergen zal tweemaal per dag trainen nuttig zijn om op korte tijd zoveel mogelijk hoogteverschil te verzamelen, zowel positief als negatief.

Je kan een ochtendsessie houden en een lange wandeltocht (alleen wandelen, niet lopen) op zaterdagmiddag, wat alleen maar gunstige effecten zal hebben op je fysieke conditie en je aanpassing aan de bergomgeving.

 

Tweemaal per dag trainen door te fietsen en te lopen

Je kan je sessie op zaterdagochtend ook aanvullen met een complementaire sport in de namiddag. Dat kan met een racefiets of mountainbike zijn, of je kan gaan zwemmen of wandelen in de zomer, en in de winter kan je gaan langlaufen, toerskiën of een tocht maken met sneeuwschoenen. Die verandering van sport kan je alleen maar helpen om sterker te worden ... bij het lopen.

 

 

Wees creatief!

Alle combinaties zijn mogelijk, afhankelijk van de plaats waar je je bevindt, waar je zin in hebt, de tijd en ruimte die je hebt, enz. Laat je verbeelding het werk doen! Twee keer per dag trainen kan ook een oplossing zijn om sportmomenten te delen met mensen met wie je het goed kan vinden en die niet per sé lopen maar die sportief genoeg zijn om met je mee te komen op je dubbele sessies waarbij het niet nodig is om een bepaald tempo te volgen.

Niets is leuker dan tijd te kunnen nemen om een gezamenlijke passie te delen en samen een stuk weg af te leggen en jezelf op die manier te helpen bij je voorbereiding!

 

Twee keer per dag trainen is vaak alleen weggelegd voor topsporters. Maar als je een klein beetje creatief bent, is dat ook mogelijk voor lopers van elk niveau. Je moet wel op regelmatige basis in staat zijn om 3 of 4 keer per week te lopen of te sporten.

 

Veel succes dus met je training! En zoals altijd zal het succes pas volgen als je plezier beleeft aan het sporten. De beste manier om jezelf te verbeteren is immers nog altijd als je zin hebt om erin te vliegen.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN