jusqu'à quel age peut-on courir ?

Tot welke leeftijd kan je blijven hardlopen?

(3)

Meer en meer lopers ouder dan 70 jaar lopen marathon na marathon uit in recordtijden die zelfs de jongere generatie doen blozen. Hoe heeft het verouderingsproces een invloed op sportprestaties? Tot welke leeftijd kan je zonder enig risico hardlopen? Enkele bevindingen…

 

 

De effecten van het ouder worden op sportprestaties

 

- VO2max

Het wordt algemeen beschouwd dat de VO2max (de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan opnemen, overbrengen en verbruiken per tijdseenheid) elke tien jaar met gemiddeld 10% daalt vanaf de leeftijd van 30 jaar. Die daling wordt onderschat bij mensen die regelmatig lopen. Zo gebeurt het vaak dat ongetrainde lopers op latere leeftijd aan een gedetailleerd trainingsschema beginnen om zo de (halve) marathon te trotseren (en hun VO2max te verbeteren).

 

Toch is die daling reëel en kan ze lichamelijk niet worden omgekeerd of tegengegaan. Dat heeft verschillende oorzaken. Denken we aan de lagere capaciteit, door veroudering, van je hart om bij elke hartslag evenveel bloed te pompen, maar ook het verlies in massa en in spierelasticiteit waardoor het bloed minder zuurstof nodig heeft. Een theorie beweert zelfs dat het centrale zenuwstelsel de spieren beschermt wanneer we ouder worden, om te vermijden dat ze te zwaar moeten werken. En dat heeft uiteraard een impact op de kwaliteit van de sportprestaties bij amateurlopers.

De oplossing:

Jezelf ertoe dwingen om wekelijks kwalitatieve trainingen te blijven doen. Voornamelijk in de vorm van intervaltrainingen, zoals 15 x 30/30 of 10 x 400 m of 8 x 800 m. Je hoeft daarbij niet noodzakelijk te trainen op een looppiste. Zorg er wel voor dat je loopt op een geijkte en vlakke ondergrond. Regelmatig deelnemen aan wedstrijden van 10 km is ook belangrijk om de daling van de VO2max na de leeftijd van 50 jaar te beperken.

 

-Soepelheid

Eén van de vaststellingen bij lopers van een hoog niveau nadat ze de 50 gepasseerd zijn: hun voetafrol wordt korter en hun spieren en pezen worden alsmaar minder soepel, iets wat onvermijdelijk is. De oorzaak? De leeftijd uiteraard. Maar ook een zittend leven (al die uren die we doorbrengen voor een computerscherm) waardoor ons lichaam alsmaar stijver wordt.

De oplossing:

Stretchen! Niet op een statische manier zoals vroeger vooral werd gedaan, en zoals sommige hardlopers nog steeds wat stuntelig doen, maar wel aan de hand van actief-dynamische oefeningen om de opwaartse doorbloeding in het spierweefsel te stimuleren. Diepe massages door sportkinesitherapeuten kunnen ook helpen om het lichaam soepel te houden.

 

- Spierkracht

De resultaten van wetenschappelijke studies die de afgelopen twee decennia werden gepubliceerd, bevestigen het feit dat de spierkracht na je 40e daalt en volledig afneemt na je 65e. Maar dat komt minder vaak voor bij amateurlopers en atleten in lange afstanden dan bij sprinters.

De oplossing:

Starten met een spieropbouwend trainingsprogramma als aanvulling op een looptraining. Je kan dit in een fitness doen met behulp van halters of spierverstevigende toestellen, of door te trainen op lichaamsgewicht (met elastieken). Twee trainingen per week wordt aanbevolen voor wie zijn spiermassa wil behouden of versterken.

 

Zolang hardlopen maar leuk blijft…

Is er een leeftijdsgrens om te hardlopen? Is dat de vraag die we ons moeten stellen? Hardlopen blijft hoe dan ook de meest natuurlijke en meest evidente "sportieve" bezigheid. Elke dag slenteren, lopen of sprinten mannen en vrouwen ouder dan 70, 80 of zelfs 90 jaar om bepaalde dingen in hun leven te bereiken of voor het plezier om het ritme van hun bestaan te versnellen.

Je neemt best het zekere voor het onzekere wanneer hardlopen na je 50e nog een belangrijk deel uitmaakt van je dagelijkse bezigheden. Zo is het belangrijk om regelmatig een echocardiogram in rust en één tijdens een inspanning te laten maken. Ook bezoeken aan de sportkinesitherapeut zijn nuttig om bepaalde aandoeningen gemakkelijker te laten behandelen en zo vaak voorkomende blessures te vermijden. Uiteindelijk is het plezier van het hardlopen het perfecte middel om veroudering tegen te gaan.

 

Hardlopen is een geweldige manier om je hoofd even leeg te maken. Ook voor het lichaam is het een onuitputtelijke bron met niets dan voordelen. Want naast de onvermijdelijke veroudering van het lichaam, ontdekken de ietwat oudere sporters een andere kant van het hardlopen en leren ze om anders met hun lichaam om te gaan. Hardlopen is een levensschool, zeker wanneer je de 50 voorbij bent!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN