plaisir courir

Tips om het hardlopen leuk te maken

(15)


Ongeacht de niveauverschillen moeten lopers proberen om het sporten leuk te blijven vinden. Zo kunnen ze verschillende wegen verkennen om te vermijden dat hardlopen wat eentonig wordt waardoor ze na een tijd geen motivatie meer hebben om vorderingen te maken. Met sommige trucjes lukt dat vast en zeker…

 

Varieer in tempo

Elke loper verandert tijdens een training verschillende keren van tempo. Van een trage looppas (zonder kortademig te zijn) naar een korte sprint van een twintigtal seconden: regelmatig van tempo veranderen is essentieel om een zekere eentonigheid te vermijden.

 

Let er dus op dat je evenwicht brengt in je wekelijkse trainingscyclus aan de hand van verschillende programma's. Volg hierbij enkele basisprincipes:

- Een lange sessie aan een basissnelheid (waarbij je nog vlot kunt blijven praten) waarvan de duur geleidelijk aan toeneemt: tot 1 uur wanneer je een wedstrijd van 10 km voorbereidt, en tot 2,5 uur wanneer je aan het trainen bent voor een marathon.

- Een intervaltraining op natuurlijke ondergrond, of op een looppiste.

- Eén of twee sessies joggen op gevoel, met indien mogelijk enkele drempeltrainingen (hardlopen tegen de verzuringsgrens aan) of aan het tempo dat je tijdens de wedstrijd gaat aanhouden (als je er één gepland hebt tenminste).

 

Verander regelmatig van parcours

De wereld is immens groot. Hem al lopend verkennen is een van de grote troeven van hardlopen. Te vaak wordt het sporten minder leuk doordat je altijd maar op hetzelfde parcours blijft. Neem eens een heel andere weg en vermijd de routine die na weken, maanden, jaren onvermijdelijk is. Vertrek op avontuur en sla eens rechtsaf, in plaats van linksaf, wanneer je bij je thuis vertrekt, of neem eens een weggetje door het bos en niet de gebruikelijke verharde wegen in je dorp.

 

Enkele handige tips:

- Neem af en toe het openbaar vervoer of de fiets om iets verder van huis te trainen in een compleet nieuwe omgeving.

- Luister naar de raad van andere lopers die de voordelen of de positieve punten van hun favoriete parcours met je delen.

- Wees niet bang om een training op een looppiste te houden, als er één in de buurt is, om eens een intervaltraining te proberen.

 

Laat elektronische accessoires voor wat ze zijn

Of je nu loopt omdat je het gewoonweg leuk vindt, of vorderingen wil maken aan de hand van alsmaar moeilijkere trainingen: probeer niet te hard vast te houden aan smart accessoires. Muziek beluisteren tijdens het joggen of tijdens lange trainingen is ongetwijfeld enorm verleidelijk. Maar maak er geen gewoonte van. Zeker niet wanneer het al zover is gekomen dat je gewoonweg niet meer kunt hardlopen zonder muziek!

Gps-horloges en andere toestellen om bepaalde parameters te meten (aantal afgelegde kilometers, gemiddelde loopsnelheid...) moet je soms kunnen loslaten. Ga gewoon op je gevoel af en staar niet te veel naar het scherm op je pols. Dat is de beste manier om plezier te blijven putten uit het hardlopen. Niet vergeten: je bent geen topatleet!

 

Neem eens deel aan een wedstrijd

Niemand wordt van de ene dag op de andere een marathonloper, maar iedereen kan en moet eens een keer met een rugnummer kunnen pronken na een eerste jaar van regelmatige looptrainingen. Van wedstrijden van 10 km, tot korte trails en de populaire "fun runs": wedstrijden zijn de perfecte manier om ervaringen te delen met andere hardlopers. Neem elkaars gebruiken over, loop eens op iemand anders zijn tempo en help elkaar verder tijdens de inspanning.

Tip: Kies wedstrijden vlak bij huis zodat je het wedstrijdgevoel kunt opsnuiven in een vertrouwde omgeving.

 

Andere lopers leren kennen is een uitstekende manier om het hardlopen leuk te blijven vinden. Wanneer je altijd maar op je eentje traint, mis je alle fun van het hardlopen in groep.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN