questions coureurs

Tien argumenten om mensen te overtuigen van de heilzame effecten van hardlopen

(12)

Het is niet altijd eenvoudig om door de vele clichés heen te zien. Uit onwetendheid - of gewoonweg omdat het ze goed uitkomt - durven mensen die nooit lopen al eens neerbuigend doen over running als sport. De volgende tien argumenten kunnen je helpen ze terecht te wijzen en te overtuigen.

 

1. Van lopen blijf je fit

Dit is argument nummer 1, dat zelfs de grootste twijfelaars over de streep zou moeten trekken. Door hun uithoudingsvermogen te ontwikkelen, verbetert de cardiovasculaire gezondheid van lopers vaak op spectaculaire wijze en neemt het risico op heel wat kankers af. Dat blijkt alleszins uit een recent onderzoek bij 1,5 miljoen mannen en vrouwen, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het gerenommeerde vakblad JAMA Internal Medicine. Langer en gezonder leven: het geschenk voor elke loper!

 

2. Van lopen kom je tot rust

Hardlopen is zeker niet saai of vervelend. Wel integendeel! Of je nu wegdroomt of focust op je inspanning, of je je nu openstelt voor je onmiddellijke omgeving of de vele vertakkingen van je bestaan aftast, hardlopen is een reis naar je diepere zelf. En zo ontstaat het perfecte kader voor een grotere innerlijke rust.

 

3. Lopen doet je anders naar de wereld kijken

Na een tijdje gaan hardlopers, vaak zonder het zelf te beseffen, veel van hun gewoonten bijsturen. Ze gebruiken minder de auto (als ze er al een hebben!), ze eten gezonder en ontwikkelen een ander wereldbeeld. Misschien omdat ze beter slapen, misschien omdat ze meer ontspannen zijn, misschien omdat ze beter in balans zijn...

 

4. Lopen is niét synoniem met blessures

Uiteraard bestaat er altijd een risico dat je een blessure oploopt. Als je loopt, worden je botten, spieren en pezen onvermijdelijk belast en krijgen ze schokken te verduren. Maar regelmatig (en jarenlang) hardlopen is helemaal geen garantie op letsels. Zeker niet als je een paar basisprincipes in acht neemt: kwaliteit van de schoenen, geleidelijk optrekken van je loopafstand, altijd goed recupereren en goed luisteren naar je lichaam.

 

5. Lopen is uitstekend voor je zelfvertrouwen

Running zet de dingen in gang. Fysiek, maar misschien nog meer mentaal. Hoeveel kleine letsels genezen er niet door te lopen? Hoeveel schijnbaar onoplosbare vraagstukken raken er niet opgelost tijdens het lopen? Hoeveel minderwaardigheidscomplexen verdwijnen er niet door te lopen?

 

6. Van lopen krijg je zin om je grenzen te verleggen

Je hoeft niet meteen voor een marathon te gaan. Je hoeft niet aan wedstrijden deel te nemen. De wil om jezelf te overstijgen is niet noodzakelijk een kwestie van presteren. Ook op andere vlakken kan je je grenzen verleggen: in de duur van je trainingen, in je karakter om bij alle weer te lopen, in de behoefte om de dagelijkse sleur even te ontvluchten...

 

7. Hardlopen, een sociaal gebeuren

De inspanning mag dan individueel zijn, hardlopen is vaak een collectief gebeuren: het is de perfecte verklaring waarom er steeds meer hardlopers van alle niveaus bijkomen. In volle inspanning ontstaan er unieke banden, over de sociale klassen en culturen heen.

 

8. Lopen is geen drug

Je hoeft je zeker niet schuldig te voelen dat je de nood voelt om te lopen. En neen, hardlopen is geen drug. Niemand zou beschaamd moeten zijn - of met de vinger worden gewezen - omdat hij de behoefte voelt om gewoon op twee benen de wereld te ontdekken. Behalve natuurlijk wanneer je lichaam en geest echt wel nood hebben aan rust. Voor het overige...

 

9. Lopen doet je weer lachen

Veel hardlopers weten het en zouden het nog harder moeten benadrukken: doorgaans volstaat een run van 10 kilometer om je optimisme (of zelfs je glimlach) terug te vinden. Zo kunnen alle pillen en andere middeltjes de vuilnisbak in!

 

10. Lopen is bovenal genieten

Aan de twijfelaars: probeer het eens, ga eens een toertje lopen. Geef deze eenvoudige en toch mysterieuze sport eens een kans, zonder vooroordelen. Waag je aan de inspanning en ervaar zelf het heilzame effect. Zo ontdek je dat hardlopen vooral genieten is!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN