le pic de forme

Pieken

(2)

 

Hoe vaak kan je pieken op een seizoen?

Wie zou er niet graag voortdurend op de top van zijn fysieke kunnen zijn? Als dat kan, dan zou de term pieken geen bestaansrecht meer hebben natuurlijk. De naam zegt het zelf, je kan je fysieke piek enkel bereiken op een welbepaald moment tijdens je seizoen.

Het aantal keer dat je kunt pieken hangt af van de afstand die je loopt tijdens een wedstrijd. Sporters die meedoen aan 10-kilometerwedstrijden of korte trails kunnen tot vier keer pieken. Reken op twee vormpieken als je langere afstanden loopt (een marathon of lange trail). En ultralopers halen maar moeilijk meer dan één vormpiek tijdens hun seizoen. Maar let op, het is niet omdat je niet piekt dat je niet kunt deelnemen aan een wedstrijd.

 

Hoe pieken?

Om te pieken tijdens een sportseizoen moet je een jaarplanning opstellen, anders gezegd van bij het begin van het nieuwe seizoen de verschillende fases van je training plannen, zodat je de dag van de waarheid helemaal in topvorm bent.

- de algemene ontwikkeling: in deze fase focus je vooral op de ontwikkeling van je maximale aerobe snelheid (je basissnelheid)

- de gerichte work-out, om je wedstrijdsnelheid te trainen

- een relaxatiefase (om fysiek en mentaal weer fris te worden)

- de wedstrijdfase: als je je trainingen goed hebt gepland, valt je vormpiek in deze fase.

Om je fysieke top te bereiken, heb je absoluut een uitgekiend trainingsschema nodig, zodat je niet weken of maanden aan een stuk dezelfde training doet.

 

Hoe lang duurt een vormpiek?

Als je korte afstanden loopt (10 km en minder), dan kan je gerust 1 maand of 2 tot 3 wedstrijden pieken. Stoom je je daarentegen klaar voor een marathon of een langere wedstrijd, dan duurt je piekmoment doorgaans één wedstrijd.

 

Hoe trainen na een vormpiek?

Nadat je hebt gepiekt en je doel hebt bereikt, komt de onontbeerlijke recuperatiefase. De duur van deze fase hangt af van de afstanden die je loopt. Dit is het uitgelezen moment om lessen te trekken uit je trainingscyclus die je geholpen heeft om al dan niet je doel te bereiken. Een objectieve analyse van de positieve en wat minder positieve punten kan je helpen om een volgend en al dan niet identiek trainingsschema aan te vatten.

 

Nu je de troeven in handen hebt om op het juiste moment te pieken, moet je ze enkel nog toepassen op je eigen doel. In combinatie met de wil om te slagen, zal je ongetwijfeld je ambities waarmaken.

Veel succes dit seizoen!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN