etre marathonien

Moet je heus een marathon gelopen hebben om jezelf een 'echte loper' te mogen noemen?

(3)

Steeds verder lopen?

De tijd dat running vooral synoniem was met eenvoudig en ontspannend sporten lijkt ver achter ons te liggen. Vroeger ging het er enkel om fit en gezond te blijven door meer of minder intensief en lang te hardlopen. Deelnemen aan marathons was enkel weggelegd voor de echte elite of een verdwaalde nieuwsgierige geest hier en daar.

Maar op twintig jaar tijd is dat helemaal omgeslagen. Steeds meer hardlopers wagen zich aan die mythische 42 kilometer (en 195 meter). Al doen ze dat niet altijd louter om hun eigen grenzen te verlegen. De sociale of zelfs familiale druk - de wens om beter te doen dan een collega of schoonbroer - kan soms kwalijke gevolgen hebben. Zeker wanneer de ambitie om een marathon te lopen gepaard gaat met een onrealistisch tijdsdoel.

Moet je wel echt verder en almaar sneller lopen? Het is aan iedereen om daar een weloverwogen antwoord op te geven. En vooral...let op! 42,195 km, dat doe je echt niet zomaar. Maar geen nood, om als echte 'hardloper' bestempeld te worden, mag je gerust ook andere en wat minder ambitieuze plannen maken, afhankelijk van je eigen gevoeligheden.

 

De voorwaarden alvorens te beginnen aan een marathon

Prent je dit goed in: je wordt geen marathonloper van de ene op de andere dag. Je moet toch minstens twee jaar regelmatig sporten - en drie keer per week lopen - om een stevige basis te leggen. Een paar tips:

- Het is belangrijk en eigenlijk zelfs noodzakelijk dat je een aantal 10-kilometerwedstrijden en halve marathons loopt voor je je inschrijft voor een marathon. Die wat minder veeleisende afstanden zijn een ideale manier om jezelf de nodige reflexen aan te kweken. Denken we aan de etiquette bij lopen in een grote groep, de juiste bevoorradingstechniek (tot het type energiegels dat je inneemt), je aan een getraind tempo houden... dingen die des te belangrijker zijn als je voor de volledige marathon gaat.

- In de voorbereiding naar een marathon heb je ook een trainingsschema nodig dat bij je niveau en doel past. En uiteraard ga je best ook even na of je je daar wel aan kunt houden zonder je gezin of werk te verwaarlozen.

 

Neen, het is geen verplichting!

Iedereen beslist voor zichzelf, in eer en geweten, of deelnemen aan een marathon wel zinvol is. Je wagen aan deze mythische afstand, of het nu de eerste of de vijftigste keer is, het is niet niks. Het is de climax van je eigen sportieve en zelfs spirituele traject. Wat deze inspanning nog zo mooi maakt, is het gevarieerde publiek die ze samenbrengt: man of vrouw, jong of oud, ervaren of beginner...

En toch stel je jezelf best de vraag: moet je heus een marathon gelopen hebben om jezelf een 'echte loper' te mogen noemen? We zeggen het nog eens, let op dat je het niet om de foute redenen doet. Het aandeel marathonlopers in de runningwereld blijft bijzonder klein. In Frankrijk bijvoorbeeld wagen elk jaar zo'n 100.000 mensen zich aan een marathon, terwijl er jaarlijks maar liefst tien miljoen hardlopers deelnemen aan een of ander loopevent. Je hoeft deze enorme inspanning dus echt niet te leveren om je lid te noemen en te voelen van de almaar groter wordende familie hardlopers!

 

Moet je de UTMB hebben gedaan (of willen doen) om een echte trailer te zijn? Uiteraard niet! Afhankelijk van je wensen en beperkingen kies je zelf wat voor loper je wilt worden, zonder je te moeten schamen dat je je niet waagt aan lange afstanden of beproevingen zoals de marathon.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN