course nature ou course sur route

LOPEN IN DE NATUUR OF OP DE WEG?

(2)

Traillopen en lopen op de weg staan helemaal niet zo ver uiteen en zijn perfect complementair. Hoe? Door een open geest te houden en je verbeelding te laten spreken.

 

DE WERELD VAN ASFALT

Weinig beginnende lopers kiezen al snel voor traillopen. Het aanleren van looptechnieken doe je doorgaans immers op geasfalteerde of verharde wegen en paden. Je uithoudingsvermogen opbouwen of je voetafrol verbeteren zijn fundamentele aspecten die je inderdaad het beste op een vlakke of licht oneffen ondergrond traint.

Het hele jaar door vinden er tal van uiteenlopende wedstrijdlopen op verharde wegen plaats: 10 kilometer, halve, volledige en ultramarathons, runs voor vrouwen of voor fervente nordic wandelaars. Zowat zes miljoen Fransen doen aan hardlopen. Een steeds groter aandeel daarvan waagt de sprong naar wedstrijdlopen. De meest geliefde afstanden hiervoor blijven de 10 km en de halve marathon.

 

DE TRAIL-SPIRIT

Traillopen is tegenwoordig een volwaardige sport. Weg van de drukbezochte paden en in pittoreske landschappen waar je je grenzen alsmaar kan verleggen... lopen in de natuur staat gelijk aan vrijheid en respect voor het milieu.

Maar in tegenstelling tot wat leken in het traillopen vaak denken, is de sport niet voor iedereen weggelegd. Je hebt een specifieke uitrusting nodig waarmee je onder andere meerdere uren op tocht moet kunnen (aangepaste schoenen, beschermkledij tegen slecht weer, gsm, eten en drinken ...).

Net als bij het gebruikelijke lopen op asfalt of op afgebakende paden, train je het best in stappen en bouw je geleidelijk de totale inspanningstijd en de moeilijkheden van je parcours op zonder een stap over te slaan. Doe je dat wel, dan loop je het risico op onaangename of zelfs gevaarlijke verrassingen.

 

MEER GEMEENSCHAPPELIJKE TROEVEN DAN VERSCHILLEN…

Er worden steeds meer banden gelegd tussen de twee disciplines. Het is ook niet meer dan logisch, om niet te zeggen gezond, dat lopers terreinen opzoeken naargelang hun wensen of mogelijkheden.

Voor klassieke, fervente asfaltlopers, zoals marathonlopers, is traillopen een manier om te herademen, om even te ontsnappen aan de uiterst strikte trainingen en om aan spierkracht te winnen (vooral met stevig wat hoogtemeters in het vooruitzicht).

Voor traillopers is asfalt dan weer de ideale ondergrond voor oefeningreeksen met de benen (de fameuze specifieke fysieke voorbereiding) en/of voor intervaltraining (voornamelijk op een hardloopbaan).

Trailrunners zullen bovendien op verharde wegen moeten lopen tijdens wedstrijden die in een stedelijke omgeving plaatsvinden. Verschillende steden bieden nu bijvoorbeeld ook stedelijke trailloopwedstrijden aan.

Deze twee varianten van lopen staan dus allesbehalve tegenover elkaar. Of je nu verknocht bent aan de verharde weg of aan trails, de beweging en de fysieke inspanning komen in hun essentie op hetzelfde neer, het plezier van lopen!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN