resté motivé

Je presteert minder? Hier zijn wat tips om gemotiveerd te blijven

(3)

 

Het is niet altijd evident om actief te blijven lopen wanneer je merkt dat je geen vooruitgang meer boekt. Laat dan je verbeeldingskracht werken en wees vooral nederig, en je zal merken dat je snel weer geniet van je runs. Want genieten, daar gaat het in de eerste plaats om.

 

Ga belangrijke factoren niet uit de weg

Je voelt je slecht tijdens een training of je tijden gaan er op achteruit? Neem dan in de eerste plaats een aantal factoren in overweging voor je panikeert.

1. De algemene vermoeidheid.
2. De moeite om je gebruikelijke afstand te halen.

3. Het aantal wedstrijden dat je het afgelopen half jaar hebt gelopen.
4. Je gezins- en werksituatie.

 

Ook tal van andere factoren kunnen ervoor zorgen dat je prestaties slabakken. Het is dan aan jou om een uitvoerige lijst te maken van mogelijke zaken die je vooruitgang in de weg staan. Doe dat oprecht, zelfzeker en zonder je schuldig te voelen. Soms is achteruitgang (of het gevoel dat je achteruitgaat) gewoon een mentale kwestie, omdat je even van streek bent of gestresseerd. Lopers zijn geen robots!

 

En maak de balans op van je doelstellingen...

1. Algemene vermoeidheid. Het is niet evident om vooruitgang te boeken of zelfs maar op niveau te blijven als je algemene staat van vermoeidheid een kwaliteitsvolle training in de weg staat. Aanhoudende vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Als die futloosheid blijft duren, loop dan even langs bij je huisarts om te laten controleren of je niet met een sluimerende infectie zit. Ook een bloedonderzoek kan soelaas bieden.

2. Je hebt moeite om je gebruikelijke afstand te halen. Stel jezelf de volgende vraag: haal je je gebruikelijke afstand maar moeilijk omdat je minder plezier beleeft aan je runs? Is het antwoord ja, dan kan dat erop wijzen dat de verveling in je trainingen sluipt omdat je steeds dezelfde inspanning levert of dezelfde route volgt. Leg dan wat meer afwisseling in je trainingen. En wat minder kilometers doen hoeft zeker geen slecht nieuws te zijn. Zeker niet als je je looptrainingen combineert met zwemmen, fietsen of zelfs periodes van rust.

3. Het aantal wedstrijden het afgelopen half jaar. Het is niet abnormaal dat je motivatie even zoek is na een aaneenschakeling van wedstrijden, zeker als je niet altijd de gehoopte tijden loopt. Neem dan even tijd om fysiek en mentaal te herstellen alvorens een al te negatieve balans op te maken. En overweeg ook eens andere manieren om je klaar te stomen voor een wedstrijd.
4. Je gezins- en werksituatie. Als er thuis of op het werk problemen of strubbelingen zijn, dan is het zeker niet evident om je te focussen op je training. Stress kan nefast zijn voor je prestaties. Wees dan geduldig en probeer alles te plaatsen. Je bent ook geen prof! Het is helemaal logisch dat je gezinsleven of je carrière belangrijker zijn dan je prestaties als loper.


Passie gaat boven persoonlijke records!

Er komt een dag dat de tand des tijds zijn werk begint te doen. Zelfs de meest ijverige en stipte lopers zullen uiteindelijk moeten ervaren dat ze wat minder gaan presteren. Heb je je passie voor hardlopen kunnen beleven zonder herhaaldelijk gehinderd te worden door blessures? Goed zo! Maar ook jij zal moeten erkennen dat je op een bepaald moment je limiet hebt bereikt. Dat je je grenzen niet kunt blijven verleggen. Je moet ook durven aanvaarden, zeker als je over de 50 bent, dat je lichaam een stevige inspanning niet meer altijd even goed verteert.

 

Je maximale aerobe snelheid daalt, je spieren halen niet meer hun rendement van vroeger, ze worden minder soepel: dat onvermijdelijke verval moet je uiteindelijk onder ogen leren zien. En de beste manier vinden om ermee om te gaan. Onthoud altijd dat het er in de eerste plaats om draait dat je geniet tijdens het lopen, en dat het echt geen ramp is dat je wat seconden of minuten moet prijsgeven op een bepaalde afstand...

 

Een nieuw trainingsparcours kiezen of je aan een nieuwe wedstrijdafstand wagen: twee eenvoudige en vaak doeltreffende manieren om komaf te maken met een tanend motivatiepeil, te wijten aan mindere prestaties...

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN