soigner ampoules

Hoe voorkom en verzorg je blaren?

(3)

Oh, ze waren toch zo mooi die nieuwe schoenen, maar daar hebben we het al: nieuwe schoenen moet je eerst goed inlopen voordat je ermee op pad gaat (of je nu een marathon wilt lopen, 6 uur wilt wandelen of naar een trouwfeest gaat). Nu zijn je voeten immers oververhit en kun je ze niet meer normaal neerzetten!

 

HOE VERZORG JE EEN BLAAR?

Is het wrijvingsgedeelte rood, maar komt de huid nog niet los?

Dan moet je het pijnlijke deel voorzichtig afkoelen en een dikke laag vochtinbrengende zalf aanbrengen.

 

Is het een wit- of roodachtig blaasje (ook wel blaar genoemd)?

Als de huid nog niet gescheurd is, moet je de huid eerst ontsmetten en vervolgens met een steriele wegwerpnaald het blaasje doorprikken, zodat de huid voorzichtig terug op zijn plaats valt. Idealiter laat je je voeten ademen in de openlucht, zodat de huid kan drogen. Als het nodig is, kun je nog eens prikken. Moet je daarentegen je schoenen opnieuw aantrekken, dan ontsmet je eerst nog een keer en bedek je het blaasje vervolgens met een pleister om te genezen (hydrocolloïde, vette gazen ...). In laatste instantie kun je de huid met een waterige eosine-oplossing drogen. Probeer dit echter te vermijden, want door de rode kleur zie je maar moeilijk of er sprake is van een superinfectie.

 

Is het blaasje gescheurd?

Als de huid te veel gescheurd is om de plek te bedekken, dan moet je de stukjes huid met steriel gereedschap ontsmetten en vervolgens verwijderen. Doe vervolgens hetzelfde zoals hierboven.

Een pleister plaats je steeds op een droge en schone huid. De gezonde huid waarop je de pleister aanbrengt, heb je het liefst gedroogd met 70 ° behandelde alcohol. De zelfklevende strook moet in beide richtingen elastisch zijn om de bewegingen van je voet te kunnen volgen. Span de pleister lichtjes aan, zodat er zich geen plooien vormen. Anders kan de pleister loskomen en een nieuwe brandwonde veroorzaken!

Bedekt de verbrande oppervlakte meer dan 1/4 van je voet, of heb je meerdere blaren tegelijk, dan is het aanbevolen je huisarts of een specialist te raadplegen.

Denk er hoe dan ook steeds aan de plek goed te ontsmetten! Schoenen behoren niet bepaald tot de meest hygiënische omgeving voor je voeten.

 

HOE VOORKOM JE BLAREN?

De keuze van schoenen

Vanaf het moment dat je je schoenen kiest, moet je alles in het werk stellen om opwarming van je voeten te vermijden. Je moet ze uiteraard uitproberen. Doe dit het liefst 's avonds wanneer je voeten al lichtes gezwollen zijn. Je voeten moeten uitstekend in de schoenen passen, zonder harde punten of wrijvingen. Ga er zeker niet vanuit dat de schoen zich wel naar je voet zal zetten.

Vermijd vervolgens dat je de nieuwe schoenen voor een lange periode draagt. Draag ze daarentegen liever beetje per beetje om ze soepeler te maken en na te gaan of er niets stoort.  

Blijft er je ondanks het inlopen toch iets hinderen, plaats dan preventief een zelfklevende bescherming.

 

De keuze van sokken:

Sokken om te lopen moeten dun en ademend zijn om de transpiratie en het vocht af te voeren. Ze moeten aangepast zijn aan je schoenmaat en het liefst een specifieke linker- en rechtervorm hebben om goed op je voeten aan te sluiten. Ze zijn uitgerust met een elastisch deel aan de middelvoet, zodat ze goed blijven zitten en geen plooien vormen. Er bestaan ook sokken die vervaardigd zijn in een specifieke stof die wrijvingen beperkt.

Denk ook aan slobkousen die bij het traillopen voorkomen dat er pijnlijk gruis in je schoenen terechtkomt.

 

Je voeten voorbereiden:

Heb je je voorgenomen een lange of veeleisende (warmte, vochtigheid) tocht te ondernemen die weleens brandwonden aan je voeten kan veroorzaken? Dan wrijf je je huid het beste zodanig in, dat ze soepel en stevig wordt. Smeer je voeten daarom drie weken voor je tocht om de twee dagen in met citroensap en een vochtinbrengende zalf. Er bestaan ook specifieke looistoffen of tanninen.

Breng voor en tijdens je belangrijke tocht een dikke laag vochtinbrengende zalf aan op je voeten, behalve wanneer je tocht plaatsvindt in een vochtige of zanderige omgeving. Wissel indien mogelijk tijdens je tocht van sokken en zelfs van schoenen.

Met deze tips zul je vlug opnieuw plezier beleven aan het lopen.

 

Geschreven door Frédéric Delval, podoloog en gepassioneerd door hardlopen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN