potentiel

Hoe snel zal je vooruitgang kunnen boeken?

(12)

 

Je bent een ervaren hardloper, of misschien ben je net begonnen en neem je deel aan je eerste wedstrijden. Je gaat je hoe dan ook op een gegeven moment afvragen: waar ben ik toe in staat? Wat is mijn hardlooppotentieel?

 

Hoe lang blijf je vooruitgang boeken?

Een hardloper blijft ongeveer een tiental jaren vooruitgang boeken. Let wel, hoe jonger je begint, hoe langer deze periode duurt. Hier staat tegenover dat er echt nog hoop is voor wie pas op latere leeftijd begint. Dit gegeven is weliswaar vooral waar als je op de juiste manier traint. Neem dus als beginpunt dat moment waarop je besloten hebt om gestructureerd te gaan trainen (door een trainingsprogramma van Kalenji te volgen bijvoorbeeld), en reken vanaf dat punt tien jaar.

Let ook op dat je niet te snel vooruit wilt en overhaast te werk gaat. Je haalt het einde van de streep alleen met gematigde en langdurige training. Als je te snel te hoge doelen wilt bereiken, ontneem je jezelf een deel van de vooruitgang.

 

Waar ben je toe in staat?

 

Op de weg

Je kunt op basis van je MAS berekenen welke prestatie je op de weg neer kunt zetten. Het resultaat zal weliswaar betrouwbaarder zijn op een wedstrijd van 10 km dan op een marathon, want bij langere afstanden zijn er andere parameters die belangrijker zijn dan de MAS op zich (houdbaarheid van de MAS, mentale kracht).

 

Enkele voorbeelden van denkbare tijden:

 - als je MAS 13 km/u is: op 10 km tussen 56' en 51'20; op halve marathon tussen 2u06 en 1u54; op hele marathon tussen 4u35 en 4u05;

- als je MAS 15 km/u is: op 10 km tussen 48'30' en 44'30; op halve marathon tussen 1u50 en 1u39; op hele marathon tussen 4u en 3u30

 - als je MAS 18 km/u is: op 10 km tussen 40'30' en 37; op halve marathon tussen 1u30 en 1u22; op hele marathon tussen 3u20 en 2u55;

Zoals je ziet is de marge tussen de lange en korte tijd groter naarmate de afstand en de duur van de wedstrijd langer is.

 

Houd ook in gedachten dat je 1 km/u verschil moet rekenen tussen de verschillende afstanden

Bijvoorbeeld: 14 km/u op de 10 km = 13 km/u op de halve marathon = 12 km/u op de hele marathon. Dit is allemaal maar theoretisch, maar het kan je een idee geven van wat je mogelijkheden zijn op basis van wat je presteert op een andere afstand.

 

Tijdens een trailloop

Op natuurlijke wegen, trail en ultratrail, is het veel lastiger om je prestaties te voorspellen. Er spelen hier immers zoveel dingen mee in het eindresultaat:

-       het niveauverschil

-       hoe technisch het traject is

-       hoe goed je het traject kent

-       je trainingsterrein

-       je techniek bij het afdalen

-       je techniek bij het stijgen

-       je gebruik van stokken

-       wat je eet en drinkt

-       enz.

 

In de loop van de jaren zal je meer ervaring krijgen met het juist inschatten van het traject, maar ook met je stressmanagement vóór de wedstrijd. Zo boek je zelfs vooruitgang als je lichamelijk potentieel hetzelfde blijft, of met de leeftijd zelfs vermindert.

 

Beperk het aantal wedstrijden

Het is belangrijk om maar een beperkt aantal wedstrijden per seizoen te lopen. Talloze hardlopers bereiken nooit hun potentieel omdat ze niet genoeg tijd overlaten om te trainen tussen de recuperatie na de ene wedstrijd en de aanloop naar de volgende.

 

Iedereen stelt zich wel eens de vraag hoeveel hij kan bereiken in het hardlopen. Dit is in de eerste plaats een kwestie van genen, en niet iedereen heeft het in zich om een topsporter te worden. Maar dat is niet het belangrijkste. De sportieve voldoening zit er in om jouw potentieel te halen, om de doelen te bereiken die jij jezelf hebt gesteld. Je zult ongetwijfeld dingen bereiken waarvan je toen je net begon met lopen nooit gedacht had dat je er zou geraken!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN