Hoe ga je om met blessures?

(2)

Voor hardlopers is het belangrijk dat ze naar zichzelf luisteren. En dat ze vooral luisteren naar de pijnsignalen van het lichaam. Leren aanvoelen wanneer er een blessure zit aan te komen of doorbreekt, kunnen stoppen met lopen en de nodige recuperatietijd respecteren, dat zijn allemaal aspecten die je moet leren beheersen…

 

Leren luisteren naar je lichaam

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij het luisteren naar je lichaam moet je je als hardloper uiteraard concentreren op de zones die rechtstreeks belast worden tijdens het lopen: de onderste ledematen, je heupen, het bekken en de rug. Daarbij geldt er één gouden regel die je nooit mag overtreden: loop nooit als je een langdurige, zeurende pijn voelt, vooral wanneer die opkomt tijdens het trainen, bijvoorbeeld aan het einde van je opwarming.

Als je naar je lichaam luistert, moet je ook rekening houden met vermoeidheid of stress. Als je te weinig of niet goed slaapt, verhoogt ook het risico op blessures. Je kan dan beter een paar looptrainingen schrappen (of in het zwembad of op de fiets trainen). Idem uiteraard wanneer je ziek bent. Nooit lopen als je koorts hebt!

 

Snel naar de dokter kunnen gaan

Als je jaren achter elkaar sport, is het belangrijk om kleine ongemakken te leren onderscheiden van meer alarmerende pijn, die de voorbode kan zijn van een blessure. Spierpijn, zoals wat stijfheid, na lang en/of zwaar trainen kan geen kwaad. Gewrichtspijn (vooral als je niet opgewarmd bent, bijvoorbeeld bij het ontwaken) daarentegen verdient meer aandacht (idem voor alle vormen van pijn die opduiken tijdens de inspanning).
 
Wacht niet om een dokter te raadplegen als je ook maar enige twijfel hebt over de aard van de pijn. Je huisarts kan je raad geven en je doorverwijzen naar een specialist in sportletsels en/of onderzoeken aanvragen zoals een echografie of MRI.

Een kinesitherapeut die uitsluitend gespecialiseerd is in pathologieën die aan sport gelinkt zijn, kan en moet net als je engelbewaarder over je waken. Het is belangrijk dat je regelmatig met hem afspreekt om na te gaan of je echt in staat bent om zonder zorgen te lopen.

 

Denk eraan:

- Stop met sporten zodra je langer dan 72 uur een ongemak voelt, wat het ook is.
- Loop nooit wanneer je ergens last hebt! Natuurlijk moet je aanvaarden dat een training soms moeilijk gaat, maar ga niet zover dat je op een welbepaalde plaats pijn krijgt.

 

Aanvaard dat je geblesseerd bent

Het kan soms maanden duren voor je herstelt van een blessure. En het gebeurt niet zelden dat een loper die zijn energie niet meer kwijt kan - en die zijn loopplezier moet missen! - allerlei emoties doormaakt, gaande van woede tot ontmoediging, van verzet tot somberheid.

Twee tips om beter om te gaan met de tegenslag van een blessure:

- Voel je niet schuldig. Misschien heb je overdreven toen je je trainingsvolume wilde opdrijven, heb je het niet stapsgewijs aangepakt. Misschien heb je de signalen die je lichaam stuurde genegeerd. Maar om snel te genezen helpt het niet dat je je schuldig voelt.

- Voel je niet verraden door je lichaam. Dat is een klassiek gevoel bij geblesseerde lopers. Hij is boos op de zone die hem doet afzien en waardoor hij niet kan lopen. Je kan je knie, achillespees of spieraanhechting niet verwijten dat ze een blessure veroorzaakt hebben. Profiteer van de periode waarin je geblesseerd bent om je echt te verzoenen met je lichaam.

 

Neem de tijd om terug te komen…

Verwaarloos het einde van je herstelperiode niet, alleen maar omdat je het leuk vindt om te merken dat je nog steeds kan lopen. Het is belangrijk dat je de aanbevelingen van je dokter of kinesitherapeut opvolgt. Dat geldt voor de timing van het opnieuw beginnen lopen maar het is ook gewoon belangrijk dat je enige voorzichtigheid aan de dag legt.

Je lichaam moet zich immers weer aanpassen, op het vlak van het hart en de bloedsomloop (als je lange tijd buiten strijd ben geweest) maar ook qua spieren en gewrichten. En dat gaat verder dan de zone die gekwetst was. Als je voor je blessure 50 km per week liep, dan kan je uiteraard pas na een paar weken van opnieuw inlopen datzelfde aantal kilometers lopen. Badr El Hariri, sportkinesitherapeut in Parijs, benadrukt: "Het is cruciaal dat je de belasting stelselmatig opvoert als je opnieuw begint met lopen. Stap voor stap moet je het hernemen van het lopen soms afremmen maar soms ook versnellen, en zo de duur van je comeback bepalen. Het is belangrijk dat je elke fase goed doorkomt, zonder ongemak of pijn."

Blijf naar je lichaam luisteren, we kunnen het niet genoeg herhalen. Los van alle raad die mensen je kunnen geven, moet je zelf precies weten hoe je je voelt tijdens een inspanning. Op een dag zal je weer plezier beleven aan het lopen. Net als vroeger. Beloof jezelf dat je daar op die dag blij om gaat zijn, maar dat je tegelijk ook enige voorzichtigheid in je trainingen gaat inbouwen.

 

Blessures hoeven geen drama te zijn! Heel wat hardlopers lopen al jaren zonder het minste ongemak. Toch is de kans groot dat je op een dag terechtkomt bij een sportkinesitherapeut, een podoloog of een dokter die gespecialiseerd is in aan sport gerelateerde letsels als je wekelijks regelmatig meer dan 50 km aflegt en je aan wedstrijden meedoet.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN