courir de nuit

Hardlopen in het donker: zo blijf je zichtbaar

(3)

De meeste lopers vergeten vaak een aantal handige richtlijnen om hun run in alle veiligheid af te ronden. In het donker lopen is een echte trend geworden en dat zie je ook aan het grote aantal mensen dat voor of na het werk hun loopschoenen aantrekt wanneer de winterdagen inkorten of de zomernachten voor aangename verkoeling zorgen. Nochtans mogen de kou en de kortende winterdagen geen redenen vormen om de veiligheidsvoorschriften tijdens je run uit het oog te verliezen. Het is van cruciaal belang dat je een opvallende uitrusting draagt, vooral als je op de openbare weg loopt.

 

 

Redenen om in het donker te lopen

Heel wat hardlopers zijn vaak gebonden aan late werktijden en willen liever niet tussen de vier muren van een sportzaal opgesloten zitten. Hardlopen in het donker biedt voor hen dan ook vele voordelen: je geniet van de rust en de stilte van de natuur, je bekijkt de omgeving met andere ogen, je voelt je vrij en je zintuigen ontwaken... En dat is nog niet alles! In het donker ervaar je de dingen helemaal anders dan overdag en dat merk je aan je bewegingen.

Naarmate je nachtelijke run vordert, raken je ogen steeds beter gewend aan het duister. Zo onderscheid je beter het reliëf, word je waakzamer en verlies je minder snel je evenwicht. Een inspanning aan het einde van de dag verhoogt bovendien je aerobe capaciteiten en stimuleert je fysiologische functies. Uit studies blijkt dat die functies (de reactietijd en de bewegingscoördinatie) op hun best zijn tussen 16 u. en 22 u.

 

Waar ga je hardlopen? 

Dat is de hamvraag. Hou het veilig tijdens je run in het donker en kies niet voor verlaten routes. Waarom niet hardlopen in groep? Op nachtelijke trails kunnen lopers samen trainen en langzaamaan beter in het donker leren lopen. Bepaalde locaties zoals looppistes, tuinen, parken of kades scoren hoog qua veiligheid en comfort: ze zijn 's ochtends en 's avonds toegankelijk en zijn voldoende verlicht. Op die manier kun je stap voor stap een volleerde hardloper worden. Geen wonder dat deze locaties populair zijn bij hardlopers. De meeste lopers die er in het donker op uit trekken, kiezen voor een toertje door de stad.

Heb je geen zin om rondjes te lopen op een piste en heb je een hekel aan asfalt? Ontsnap eraan dankzij een hoofdlamp en trek erop uit langs de paadjes die je op je duimpje kent. In het donker lopen doe je niet zomaar Bereid je goed voor op elke run, bekijk de weersvoorspellingen, neem je smartphone mee en zorg voor voldoende eten en drinken.

 

Welke uitrusting kies je? 

Ga je lopen in het donker, investeer dan in goede verlichting geschikt voor hardlopen, zoals een hoofdlamp. Die is uitgerust met een gloeilamp of ledlampjes. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Zo kan je in alle omstandigheden genieten van een goede nachtvisie. Heb je graag veel licht? Kies dan voor een tweede lampje dat je rond je middel bevestigt. Zien is onontbeerlijk, maar ook gezien worden is essentieel om veilig op pad te gaan, en zeker als je ook op de openbare weg loopt. Draag kleurrijke of reflecterende kleding die warm genoeg is, want 's nachts kan het al eens afkoelen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN