tabac et running

Hardlopen en roken

(2)

 

Sommige dingen zijn vanzelfsprekend maar kunnen niet vaak genoeg worden herhaald: roken en sporten, zoals hardlopen, gaan niet goed samen. Roken heeft immers een negatief effect op alle voordelen van hardlopen voor de gezondheid.

 

De impact van roken bij lopers

De longen, het hart en de spieren krijgen het zwaar te verduren wanneer lopers regelmatig roken! Sinds 2002 waarschuwt het "Comité français d’éducation de la santé" (CFES - het Franse Comité voor Gezondheidsvoorlichting) voor een aantal zaken:

- Het koolmonoxide dat bij het roken wordt geïnhaleerd, bevordert hypoxie (een zuurstoftekort).

- De nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk (ook in rust), wat er onrechtstreeks ook voor zorgt dat het hart meer zuurstof gaat verbruiken.

- Het risico op een hartaanval vergroot bij rokende sporters ouder dan 40 jaar die zware inspanningen doen.

 

Wat de spieren betreft, vertelt het CFES: "Net als de longen en het hart hebben ook de spieren zuurstofrijk bloed nodig om doeltreffend te kunnen functioneren. Roken kan leiden tot een perifere vaatvernauwing, met een minder grote weefseloxygenatie tot gevolg." Bovendien doet nicotine de productie van melkzuur stijgen.

 

Een verlaging van de VO2max die rechtstreeks te wijten is aan het roken van sigaretten

Een studie die 15 jaar geleden werd uitgevoerd door een Amerikaanse universiteit heeft aangetoond dat rokers gemiddeld 6% meer energie verbruiken wanneer ze een lichte inspanning doen. Een resultaat dat voorspelbaar was wanneer we kijken naar het negatieve effect van sigaretten op de VO2max (de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam kan gebruiken per tijdseenheid, uitgedrukt in aantal liter per minuut). Er werd vastgesteld dat de VO2max rechtstreeks werd beïnvloed door het gebruik van tabak. Concreet wil dat zeggen: hoe meer je rookt, hoe lager de cardiovasculaire capaciteit.

 

In strijd met het beoogde doel…

Mensen lopen voornamelijk omdat ze het leuk vinden om elke dag te sporten en omdat ze hun gezondheid sterk willen verbeteren. Hun doel is lang te leven, en dat in een goede gezondheid. De statistieken van de zogenaamde "levensverwachting zonder ernstige lichamelijke en geestelijke gebreken", die vandaag de dag belangrijker wordt geacht dan de gewone levensverwachting, tonen aan dat chronische ziekten een steeds grotere rol spelen bij mensen ouder dan 60 jaar. Roken blijft één van de belangrijkste oorzaken van kanker en van een verandering in de cardiovasculaire capaciteit. Hardlopen zonder te roken is dus één van de meest efficiënte manieren om ouder te worden... en gezond te blijven!

 

Getuigenis: Pascal, ex-kettingroker met meer dan 50 marathons op zijn naam

"Vijftien jaar lang rookte ik 20 tot 30 sigaretten per dag", vertelt Pascal. "In die tijd ging ik soms wel eens joggen, maar dat ging enorm moeizaam. Na het sporten moest ik altijd veel hoesten. Toen ik plots besloot om geen sigaret meer aan te raken, ben ik de dag erna meteen gestart met hardlopen, om te vermijden dat ik enkele kilo's zou bijkomen. Een jaar later liep ik mijn eerste marathon. En dat was zeker mijn laatste niet. Ik heb veertig keer 42,195 km gelopen in minder dan 3 uur tijd. Vandaag krijg ik kippenvel alleen al bij de gedachte aan een sigaret. Dat lijkt uit een heel ander leven te komen."

 

Boodschap aan alle rokende lopers: denk nooit dat je alleen bent! Over dit onderwerp zijn er geen betrouwbare statistieken, want de meeste lopers geven niet graag toe dat ze roken. Lopers die (af en toe of regelmatig) roken kunnen dat best niet verbergen, zodat hun omgeving hen kan helpen wanneer ze er echt mee willen stoppen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN