course preparatoire

De voorbereidende wedstrijd

(3)

Als je voor jezelf een groot doel hebt gesteld dit seizoen, plan je misschien om vooraf een voorbereidende wedstrijd te lopen. Dat is nochtans geen must: we overlopen de voor- en nadelen van een voorbereidende wedstrijd.

 

De voordelen:

- Een voorbereidende wedstrijd laat toe om te weten hoe ver je staat met je voorbereiding. Indien de wedstrijd goed verloopt, ben je achteraf gerustgesteld en overtuigd dat je geplande doel perfect doenbaar is. Mentaal is dat een groot voordeel voor de dagen die komen en ook een bijkomende bron van motivatie.

- Het is een gelegenheid om je snelheid goed vast te leggen (vooral bij loopwedstrijden op de weg), evenals je wedstrijdstrategie en je materiaal (in het bijzonder bij traillopen). Met andere woorden, het helpt je in wedstrijdmodus te komen.

- Het biedt je de mogelijkheid te wennen aan het opspelden van een rugnummer, iets dat altijd een zekere stress met zich meebrengt, en ook om te wennen aan alles wat aan de start van een loopwedstrijd voorafgaat.

- Het breekt met de routine van de training. Er gaat niets boven de sfeer van een peloton en de sfeer tijdens een wedstrijd om jezelf een plezier te doen! En dat is een fundamenteel gevoel dat je zal motiveren om opnieuw te beginnen trainen om de tweede helft van je trainingsschema af te werken.

Kortom, als je doel in overeenstemming is met je potentieel van dat moment, is er veel kans dat de voorbereidende wedstrijd prima verloopt.

Voorbeeld van een voorbereidende wedstrijd voor een marathon in 3u30, dit is aan 12km/u:

Ongeveer 4 weken voor de marathon een halve marathon waarbij je de eerste 15 kilometer loopt aan de snelheid die je gepland had voor de marathon (in dit geval 12 km/u) en de tweede helft aan een tempo naar keuze.

 

Nadelen:

- De voorbereidende wedstrijd dwingt je om je trainingsschema in twee te splitsen. Hierdoor is er dus een langere algemene voorbereiding nodig omdat je je training iets lichter moet maken een paar dagen voor die voorbereidende wedstrijd en ook een paar dagen recuperatie moet incalculeren na de wedstrijd.

- Als je van nature competitief bent ingesteld, dreig je van die voorbereidende wedstrijd een doel op zich te maken zodat je jezelf uiteindelijk twee doelen hebt opgelegd in plaats van één, met alle gevolgen van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid die dat met zich meebrengt.

- Als de wedstrijd niet verloopt zoals je had verwacht, moet je noodgedwongen jezelf afvragen of je in staat bent te bereiken wat je oorspronkelijk had gepland. Na de wedstrijd ben je niet gerustgesteld, maar integendeel helemaal in de war en ontmoedigd.

 

Een voorbereidende wedstrijd is dus geen must om je doelstelling te kunnen halen. Om te weten of je een dergelijk wedstrijd nodig hebt of niet, moet je rekening houden met je eigen gevoel, of je er zin in hebt en met eerdere ervaringen. Succes met de training en met de wedstrijd!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN