lacer ses chaussures de course

De veters van je hardloopschoenen strikken

(4)

 

Wat je niveau ook is, elk detail telt. Ook, en misschien zelfs vooral, het rijgen en knopen van je veters. Hier een kleine opfrissing van de gangbare technieken in functie van de vorm van de voet of de drukpunten die je voelt tijdens het lopen.

 

DE BASISPRINCIPES NOG EENS OP EEN RIJ:

Je schoenkeuze is enorm belangrijk. Cruciaal zelfs. Een schoen kies je op basis van je looppatroon (pronerend, supinerend of universeel), je lichaamsbouw (lengte en gewicht) en de ondergrond waar je regelmatig op traint (piste, asfalt, bospaden...). Vraag gerust advies aan een van onze Kalenji-medewerkers in geval van twijfel.

- Vergeet bij de aankoop van een paar schoenen zeker niet dat je voet de neiging heeft om wat op te zwellen tijdens een inspanning en dus meer volume in te nemen in de schoen. Je kiest voor je loopschoenen dus best een maatje meer dan voor je alledaags schoeisel. Je voeten moeten kunnen ademen. Sluit ze dus niet hermetisch af.

- Vervang regelmatig je schoenen. Regelmatige lopers raden we aan om minstens twee keer per jaar nieuwe schoenen te kopen. Je beschikt ook best over twee paar schoenen in goede staat, zodat je kunt afwisselen en een paar kunt laten rusten bij een training.

 

OVER DE VETERS:

 

 

Bescherming van de tenen

Als hardloper krijg je vaak te kampen met bloeduitstortingen onder je teennagels. Met deze vetertechniek beperk je het risico op pijnlijke tenen. Je kruist het ene vetereinde van het eerste veteroogje onderaan naar het bovenste oogje, en aan de andere kant haal je de veter door elk gaatje.

 

 

 

Bescherming van de wreef

Pijn aan de wreef kan echt knagen. Door je veters te hard aan te spannen, ga je bovendien de huid afknellen waardoor er onschuldige, maar moeilijk te verzorgen wonden kunnen ontstaan. Om de wreef beter te beschermen, raden we daarom aan de veters niet te kruisen op de tong van de schoen.

 

 

 

 

 

 

 

Bescherming en comfort voor brede voeten

Als je schoenen langs weerszijden twee rijen veteroogjes hebben, kies dan de oogjes die het dichtst bij elkaar staan. Met deze techniek profiteren je voeten immers optimaal van de volledige breedte van de binnenschoen. Beschik je over slechts één rij veterogen, kruis de veters dan zeker niet te vaak om een gekneld gevoel te vermijden.

 

 

 

 

Bescherming en comfort voor smalle voeten

Kies de veteroogjes die het verst verwijderd zijn van de tong, als je schoenen tenminste een dubbele rij oogjes hebben. Is dat niet het geval, sluit je veters dan gekruist en vergrendel je voeten, zodat ze niet kunnen bewegen in de schoenen.

 

 

 

 

 

Tot slot nog een paar tips:

- Leg altijd een dubbele knoop. Trek de tweede knoop ook stevig aan, maar let wel op dat je schoenen de bloedcirculatie niet afsnijden. Controleer voor elke run of de dubbele knoop niet kan loskomen. Het is nooit leuk te moeten stoppen om je veters terug te knopen.

- Bescherm je voeten. Zeker wanneer je gevoelig bent voor blaren of eksterogen. Wondjes aan je voeten kunnen bovendien pijnlijk zijn en genezen trager door de voortdurende wrijving.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN