comment courir connecté

De grote populariteit van geconnecteerd hardlopen!

(8)

Steeds vaker gebruiken hardlopers allerhande accessoires en technologische snufjes om hun essentiële runningparameters op te volgen. Inspanningsduur, afgelegde afstand, hartslag, gemiddelde snelheid: de hardloper anno 2015 laat (bijna) niets meer aan het toeval over...

 

> De populariteit van geconnecteerd hardlopen

In minder dan een decennium hebben almaar meer hardlopers zich de gewoonte aangekweekt om hun draagbare telefoon mee te nemen tijdens het lopen. Wil je altijd in contact blijven met je naasten of gewoon onbezorgd een tochtje maken? Ongetwijfeld is het een beetje van de twee. Een recente studie toont aan dat 41 % van de hardlopende mannen en vrouwen altijd hun smartphone meenemen.

En nog frappanter: 54 % van de runners loopt met een GPS-horloge. Een cijfer dat aantoont dat deze vrij recente technologieën stilaan ingeburgerd raken onder hardlopers, met functies die de laatste jaren razendsnel geëvolueerd zijn.

 

> Leer intelligent lopen

Het volstaat om het onderwerp even aan te snijden bij lopers die hun sport al tientallen jaren doet, en je merkt meteen welke evolutie ze heeft doorgemaakt. Dominique Chauvelier, een icoon uit de Franse marathonscène en bedenker van het systeem van de tempomakers: vertelt: "Vroeger trainden we gewoon met een stopwatch. Ik doe dat trouwens nog steeds, weliswaar niet altijd! Er was nooit sprake van maximale aerobe snelheid of maximale hartslag."

 

Maar tijden veranderen. Tegenwoordig dragen heel wat lopers - in de vorm van een eenvoudig GPS-horloge - een hulpmiddel dat hen informeert over tal van parameters. Met dergelijke tot in de puntjes geijkte speeltjes wordt hardlopen onvermijdelijk wat 'wetenschappelijker'. Maar ze zijn ook een garantie van een beter beheerste opbouw in je trainingen.

 

Een paar tips:

- Laat je verbeelding werken. Met deze technologie kan je eindeloos - of toch bijna - variëren in je trainingsprogramma. Let er wel op dat je de kilometers goed opbouwt en niet voortdurend in het rood gaat. Bouw ook de nodige recuperatiemomenten in: zowel tijdens een sessie als in de onvermijdelijke afwisseling tussen stevige en lichte inspanningen.

- Respecteer - het klinkt vanzelfsprekend, maar we geven het maar mee - de ingestelde inspanningszones als je een hartslagmeter gebruikt.

- Laat je GPS-horloge de macht niet overnemen. Het is raadzaam heel nauwgezet een goedgekeurd trainingsschema te volgen, afgestemd op je beginniveau en je doelstelling. Ga dus niet nodeloos meer kilometers doen of sneller lopen gewoon maar om de records in het geheugen van je GPS te verbeteren.

 

> Word geen slaaf van de technologie

De terechte wens om de parameters van je inspanning objectief te willen meten en te bewaren om ze nadien te analyseren en zo je evolutie te volgen, mag geen obsessie worden. Zo riskeer je het plezier kwijt te raken...

 

Een paar suggesties:

- Relativeer altijd je resultaten na een training, of ze nu goed of middelmatig zijn. Een goed en evenwichtig hardloopseizoen (gebaseerd op een beter inzicht in de sport) gaat onvermijdelijk samen met sterke en zwakke tijden. Het komt erop neer dat je benen en je hart er de ene dag wat meer zin in hebben dan de andere. Verlies je dus niet in euforie of rampspoed...
- Doe minstens één jogging of run per week zonder GPS-horloge of ander elektronisch accessoire (ook geen MP3-speler of smartphone). Zo beleef je het lopen weer in zijn puurste vorm en voel je je meer één met je omgeving.

 

 

Heel wat hardlopers zweren bij een MP3-speler. Anderen vinden dan weer dat naar muziek luisteren de band tussen lichaam en hersenen verbreekt. Sommige studies tonen evenwel aan dat een inspanning draaglijker is wanneer het tempo bepaald wordt door een muzikale impuls. Wel een kleine kanttekening: zet het volume niet te luid, zodat je eventuele gevaren altijd hoort aankomen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN