strategie-course

D-day: de strategie om verstandig te lopen

(6)

Je hebt besloten om je op een wedstrijd te richten. Je hebt nauwgezet een trainingsschema gevolgd dat overeenstemt met wat je te wachten staat (hardlopen op de weg of in de natuur, korte of lange afstand enz.). Je hebt je maximaal ingezet en geen blessures opgelopen. Alles zou dus goed moeten gaan. Maar nu nadert D-day en je grootste bekommernis - en dat is volkomen terecht - is te weten hoe je het lopen moet aanpakken zodat al het voorbereidende werk zijn vruchten kan dragen?

 

Maak de stress tot je bondgenoot

Ongetwijfeld zul je worden overvallen door stress tijdens de laatste uren, of misschien zelfs al laatste dagen voor de wedstrijd. Stress wordt vaak gezien als iets negatiefs. Het zou oorzaak zijn van een groot deel van onze mislukkingen. Nochtans is stress niet alleen volkomen normaal, maar kan het ook positief zijn en kun je de stress tot een bondgenoot maken. Door de stress kun je jezelf overstijgen en prestaties neerzetten die je niet kon realiseren tijdens je trainingen. Grote kampioenen breken overigens nooit hun records tijdens een training, maar wel in belangrijke wedstrijden!

 

De opwarming: hoe lang?

De opwarming is heel belangrijk, zelfs voor lange afstanden. Indien mogelijk moet je bij het opwarmen iets warmer gekleed zijn dan tijdens de wedstrijd en loop je aan een langzaam tempo gedurende 10 minuten voor lange afstanden en tot 20 minuten voor kortere afstanden.

 

Hoe snel moet je lopen?

Ongetwijfeld heb je een idee van de tijd die je wilt neerzetten. Maar moet je nu snel starten, regelmatig lopen of een "negative split" doen (in de tweede helft van de wedstrijd minder snel lopen dan in de eerste helft)?

 

Wedstrijden op verharde wegen

Bij een wedstrijd op de weg (10 km, halve marathon en marathon), bestaat de meest doeltreffende strategie erin dat je loopt aan een gemiddeld tempo dat je denkt vol te kunnen houden de hele wedstrijd lang. Probeer vooral niet om te vertrekken aan een hoger tempo omdat je dan hoopt wat te winnen op je doorgangstijden. Dit is een fout die vaak wordt gemaakt en de seconden of minuten die je op dat moment wint, zul je heel duur blijken te betalen aan het einde van de wedstrijd. Regelmaat is synoniem voor verstandig een wedstrijd lopen en zal je helpen je doel te halen.

Vaak gebeurt het dat lopers onbewust iets te snel van start gaan, omdat ze worden meegesleept door de sfeer, het peloton of hun enthousiasme. Gebruik je gps als je die hebt, om je snelheid in de gaten te houden. Een hartslagmeter is dan weer niet erg nuttig tijdens een wedstrijd. Dit is een instrument dat je kan helpen bij trainingen, maar niet in dit soort wedstrijd. Aan de startlijn is je hartslag vaak hoger dan wanneer je gaat hardlopen voor een duurtraining. Het kan dan weer wel nuttig zijn er eentje bij te hebben om je hartslag te registeren en te analyseren na de wedstrijd. Dit kan heel wat zaken verklaren, zowel bij succes als bij falen.

 

Tijdens een trailloop

Voor loopwedstrijden in de natuur of trails moet je je tempo heel anders regelen. Je snelheid zal hier vooral afhangen van de hellingsgraad en het technisch karakter van het terrein. Voor je tempo moet je voortgaan op je gevoel, ook in erg moeilijke stukken waar het misschien verstandiger is om te stappen! Stappen mag in geen geval worden gezien als mislukken, maar heel eenvoudig als een strategie om je krachten te sparen zodat je energie overhoudt voor later.

Je moet ook in het achterhoofd houden dat er mogelijk factoren kunnen meespelen waar je geen rekening mee had gehouden. Op dat moment moet je daarmee om kunnen gaan, want een dergelijk feit mag je voorbereiding niet bederven. Verwacht het onverwachte, dat is de beste manier om voorbereid te zijn op onverwachte zaken. Dat is fundamenteel bij traillopen.

 

Spring verstandig om met drinken en eten

Of je nu in de natuur of op de weg loopt, de manier waarop je drinkt en eet zal ook een belangrijk element zijn om te slagen. Sla nooit een bevoorrading over met het voorwendsel dat je zo wat tijd kunt winnen, op het einde van de wedstrijd zou je hier een "gepeperde" rekening voor kunnen betalen.

 

Mentaal

Ook al weet je hoe je je tempo moet regelen en hoe je moet omgaan met de nerveuze stress de dagen vlak voor de wedstrijd, toch is een wedstrijd nooit een rustige rivier. Om te slagen zul je een gevecht moeten aangaan met jezelf, en diep gaan om dat laatste restje energie te vinden.

Maar terwijl je lichaam of geest op de proef worden gesteld, moet je jezelf inprenten dat je hier helemaal zelf voor hebt gekozen. Denken aan een familielid, een vriend of elke andere positieve gedachte kan je helpen op een "moeilijk" moment tijdens een wedstrijd.

 

Veel succes! En vergeet niet dat het sport is en dus ook een plezier moet blijven!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN