10 weetjes voor wie wil hardlopen op het strand

(8)

In de zomer trekken heel wat mensen op vakantie naar de een of andere kust. Waarom profiteer je niet van die mooie omgeving om te gaan joggen op het strand? Een zeer interessant terrein voor zowel ervaren lopers als beginners.

 

Pomp je lichaam vol energie

Tenzij je het hele jaar door veel tijd doorbrengt aan zee, is de kust voor joggers de ideale omgeving om even te ontsnappen aan alle drukte, op een terrein dat veel afwisseling biedt. De kust zorgt voor een heel andere loopervaring, afhankelijk van de getijden en het tijdstip waarop je loopt. De perfecte manier om jezelf te motiveren en je gebruikelijke routes te herontdekken met een heel nieuw gevoel.

 

Versterk je spieren

Hardlopen op zand vraagt aanzienlijk meer spierkracht van het hele lichaam dan hardlopen op verharde wegen. Het is de ideale manier om de spieren te verstevigen, voornamelijk de kuiten en de quadriceps. Probeer eens te lopen met de benen tot halverwege de kuiten in het water. Je zal zien: het water biedt verrassend veel weerstand!

 

Versterk je enkels

Door te hardlopen op onstabiele ondergrond zoals zand versterk je de stabiliserende kuitspieren. Een nuttige oefening voor wie vaak loopt op harde ondergrond en al eens vergeet dat je op die manier die spieren kunt trainen. Voor traillopers is een keienstrand of een rotsachtig strand dan ook ideaal.

Door je algemene fysieke voorbereiding op zand te doen, train je je proprioceptie en doe je de ene nuttige opbouwende oefening na de andere.

 

Verlicht de schokken

Hardlopen op een zachte ondergrond verzacht de schokken die je anders stevig voelt op hard terrein. De perfecte oplossing wanneer je wat last hebt van bijvoorbeeld een botvliesontsteking.

 

Stimuleer je bloedafvoer

Als je dan toch aan zee bent, dan zou het jammer zijn om niet te lopen in een paar centimeter water. Dat is immers uitstekend voor de bloedafvoer. Het geeft je ook de nodige verkoeling, die zeker van pas komt bij hoge temperaturen. In dat geval kan je altijd proberen op blote voeten te lopen, voor een nóg aangenamer gevoel!

 

Varieer je trainingen

Ligt het strand langs een heuvelachtig kustpadje? Perfect om wat fartlektrainingen in te lassen: fun én doeltreffendheid gegarandeerd. Of ga voor korte trainingen in de duinen als je extra hard wil trainen.

Hardlopen op het strand heeft dus tal van voordelen, maar enkele zaken zijn echt van belang:

 

Train geleidelijk

Bij hardlopen is geleidelijkheid heel belangrijk, zeker als je loopt op het strand. Een zachte ondergrond vangt schokken op en rekt de achillespees. Ook hardlopen op blote voeten heeft een impact op je lichaam en kan blessures veroorzaken. Loop op het strand dus aan een rustig tempo en doe kleine afstanden op blote voeten, maar niet de hele training lang. Zeker niet wanneer je niet gewend bent om te hardlopen op het strand of wanneer je wat last hebt aan de pezen.

 

Wissel af van loopterrein

De ondergrond op een strand kan variëren: droog en zacht zand, of nat en wat harder zand. Nat zand heeft de voorkeur: het is een aangename overgang van de harde ondergrond waarop je meestal loopt. Zacht zand vraagt meer inspanning: je zal waarschijnlijk geen hele training lang kunnen joggen op dat soort ondergrond.

 

Pas op voor wondjes

Je hoort het goed: het strand is uitstekend om te hardlopen op blote voeten. Maar let wel goed op waar je precies je voeten zet. Het kan er vol liggen met scherpe stenen of schelpen die abrupt een einde kunnen maken aan een leuke looptraining.
Kom je op rotsen, zorg dan zeker voor een goede grip, zeker wanneer er algen op de rotsen zitten.

 

Voorkom een zonnesteek

In de zomer kan de temperatuur al snel oplopen, en dan kan hardlopen op het strand wat verkoeling brengen. Vergeet zeker geen water mee te nemen zodat je regelmatig kunt drinken. Bescherm ook je huid met een zonnecrème of draag uv-werende loopkleding. Uv-stralen worden namelijk weerkaatst door zand en water.
En ga tot slot zeker niet hardlopen wanneer de temperatuur het hoogst is, tussen 12 en 16 uur dus.

 

Het strand is een zeer aantrekkelijk omgeving voor wie eens op een andere manier wil trainen. Aan de hand van enkele eenvoudige tips kan je er een maximum aan voordelen uithalen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN