prendre soin de ses chaussures de course

Zorg voor je loopschoenen

(6)


Voor lopers betekent zorg dragen voor hun materiaal hoofdzakelijk zorg dragen voor hun schoenen. Enkele tips waardoor je ze langer kan gebruiken in perfect hygiënische omstandigheden.

 

Voor Olivier Laboussole, productchef schoenen bij Kalenji, is de eerste voorzorg twee paar schoenen afwisselend gebruiken. « Om de materialen van de tussenzool, zo zegt hij, te laten herstellen van de trainingssessie en de schoen goed te laten drogen. »

Nog een directe opmerking van de technicus: « Was je schoenen zeker niet in de wasmachine. Dit kan ervoor zorgen dat sommige onderdelen van de schoen losraken en dat de lijmpunten verdwijnen. Ook kan de netstof bovenaan de voet scheuren. » Bovendien kan de schoen vervormd raken in de wasmachine. Logischerwijs wordt ook het gebruikscomfort hierdoor aangetast.

Blijk gevend van gevoel voor humor garandeert Olivier Laboussole dat de beste manier om loopschoenen te wassen is ermee te gaan lopen in de sneeuw. « Witwassen verzekerd!, roept hij uit. Ik heb het vaak getest. » Maar onmiddellijk merkt hij op: « Er is geen mirakeloplossing om ze schoon te maken. Schoenen worden vuil. Voornamelijk de netstof (bovenaan de voet) die de voet omsluit. »

Het is dan ook aangeraden een soepele borstel of tandenborstel te gebruiken en te wrijven, zonder al te agressief te zijn, voornamelijk bij loopschoenen voor op de weg (trailschoenen zijn steviger).

Met een beetje lauw zoet water en zeep (type marseillezeep) geraak je tot op de plekken waar het meeste vuil vastzit. Let op: meng het schoonmaakmiddel nooit met producten met bleekwater in. Tenslotte is het ook verstandig om wat keukenrolpapier of krantenpapier in de te wassen schoen te stoppen zodat het vocht sneller geabsorbeerd wordt.

Olivier Laboussole raadt aan om de schoenen voor het drogen op een droge plaats te zetten. « Maar, voegt hij eraan toe, vermijd wel dat ze te dicht tegen een warmtebron staan, zoals een radiator, om de schoen niet te vervormen. »

Nog een basisvereiste: « Neem de inlegzool, dit is de uitneembare zool, uit de schoen zodat ze apart kan drogen. » Deze techniek biedt meerdere voordelen: vochtophoping, geurtjes en de ontwikkeling van bacteriën worden vermeden. Tenslotte behoudt deze inlegzool zijn oorspronkelijke vorm beter als ze apart kan drogen.

Laatste tip van de productchef schoenen van Kalenji: « Laat je schoenen niet onderaan je sportzak zitten na de training. Ze mogen niet opgesloten zitten in een vochtige omgeving. Ze hebben ook het recht om te ademen! »

 

Samengevat:

- De inlegzool eruit nemen (binnenzool, indien deze uitneembaar is)

- Een soepele borstel of tandenborstel gebruiken

- Niet te agressief wrijven met lauw water en een beetje zeep (type marseillezeep)

- Keukenrolpapier of krantenpapier in de te wassen schoen steken zodat het vocht sneller geabsorbeerd wordt

- Laten drogen op kamertemperatuur op een droge plaats

 

Niet doen:

- De schoenen niet wassen in de wasmachine en ze niet in de droogkast stoppen

- Geen producten met bleekwater gebruiken

- Bij het drogen contact met een warmtebron, type radiator, haardroger of volle zon, vermijden om de schoen niet te vervormen

 

Onderhoud je loopschoenen goed om er langer plezier van te hebben en in goede omstandigheden te kunnen lopen!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN