gérer une pause forcée

Wat te doen bij een onvermijdelijke onderbreking van je trainingsschema?


Wat doe je? Doorgaan alsof er niets is gebeurd of een stap terugzetten en toch nog die ene training inhalen? Het antwoord hangt af van meerdere factoren:

 

Je hebt een training gemist

Als je een trainingsessie hebt gemist vanwege tijdsgebrek of slecht weer, kan je het schema voortzetten alsof je die ene training wel hebt gedaan zonder een stap achteruit te hoeven zetten.

Als je de traingingsessie daarentegen hebt moeten annuleren of stoppen vanwege plotse pijn of vermoeidheid, dan neem je best even een pauze tot wanneer je terug op krachten bent gekomen.
Merk je al vlug dat het om een eenvoudig signaal ging, dan kan je het lopen hernemen met een lessie van maximaal 45 minuten om na te gaan of alles in orde is.

Heb je jezelf een doel gesteld op korte termijn, herneem dan je schema daar waar je was gestopt, zonder een stap terug te proberen zetten. Door vorige sessies te hernemen, kan je namelijk je voorbereiding in gevaar brengen omdat je dan tijd te kort zal komen voor de laatste sessies in je trainingsschema. En net die zijn erg belangrijk.

 

Je hebt een week gemist

Hetzelfde principe is van toepassing als je een hele trainingsweek hebt gemist. Hervat je training met een loopsessie van 45 minuten. Ga vervolgens door met je schema alsof je alle sessies toch zou hebben uitgevoerd. Je hebt inderdaad een deel van je training gemist, maar je kan nog steeds je doel op korte termijn halen.

 

Je hebt twee, drie of meer weken gemist

Als de onderbreking langer duurt dan twee of drie weken, zet je de tellers best terug op nul en stel je jezelf beter een nieuw doel. In een eerste fase moet je namelijk terug wennen aan de sport vooraleer je een volledig nieuw trainingsplan opstelt en aanvat. Als je niet wil hervallen, dan is het belangrijk om zeer geleidelijk te hervatten. Vaak vergroot je net de kans op hervallen door te vlug je initiële niveau te willen hervinden.

Wanneer je training verstoord is, wees dan vooral eerlijk tegen jezelf. Maak een objectieve analyse van de redenen waarom je niet hebt kunnen sporten (kwetsures, vermoeidheid, tijdsgebrek enz.). Dat is de beste manier om enkele weken later niet in dezelfde situatie terecht te komen.

Het gebeurt wel vaker dat we een plan opstellen dat niet in overeenstemming is met onze fysieke capaciteiten of waarbij we niet over de nodige tijd beschikken om het te realiseren. Te veel lopers willen ambitieuze doelstellingen bereiken, en dat liefst zo snel mogelijk en zonder eerst een trainingsbasis te leggen. Ze lopen dan ook al vlug een kwetsure op of verliezen hun motivatie onderweg en stoppen.

Onthou dit goed: "Beter een sessie te weinig dan een sessie te veel!" Met een ontbrekende sessie sta je nog steeds aan de startlijn, ook al zit je dan niet op 100 % van je potentieel. Met een sessie te veel beland je op de bank en kijk je enkel nog toe!

 

Succes!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN