courir au cardio

Wat heb je nodig om te lopen op je hartslag?

(1)


Lopen door je hartslag te meten is het beste middel om te lopen op het juiste ritme. Het juiste ritme komt overeen met je doelstelling en je niveau. Je looptempo is effectief anders wanneer je loopt voor de eerste keer, dan wanneer je loopt om gewicht te verliezen, om je conditie wat bij te schaven of om een wedstrijd voor te bereiden. Zin om eens te lopen op je hartslag? Lees dan gewoon deze gids voor het juiste materiaal.

 

De sensor

Met de hartslagsensor wordt de hartslag gedetecteerd. Hij is verkrijgbaar in verschillende vormen, waarvan de meest gekende de hartslagband. Voor gevoelige huiden kan hij soms oncomfortabel zitten of zelfs irriteren. Daarom heeft Kalenji het cardio-shirt en de cardio-top ontworpen. De elektroden zijn rechtstreeks in de stofvezels ingewerkt: een echte tweede huid om in alle comfort te lopen op het juiste ritme!

 

De zender

De meeste hartslagbanden worden geleverd met een zender die al zit vastgeklikt op de band. Omdat de afstand tussen de drukpunten altijd dezelfde is*, kan de zender ook worden vastgeklikt op het cardio-shirt of de cardio-top. De zender stuurt alle gegevens van de sensor door naar de ontvanger.

 

De ontvanger

Om de hartslaggegevens weer te geven of op te slaan, zijn er twee opties.

Allereerst kan je kiezen voor een horloge met hartslagmeter of één met hartslagmeter én gps. Er zijn horloges met hartslagmeter aan zeer betaalbare prijzen. Een basiskennis van het lopen op hartslag en een eenvoudig trainingsschema volstaan. Horloges met hartslagmeter en gps bieden dan weer meer trainingsopties. Je kan je trainingen opslaan, zelf complexe trainingen creëren, hartslagzones bepalen, enz. Maar dat horloge is dan weer iets prijziger en vaak ingewikkeld in gebruik.

Of je kan ook je smartphone en een sportapp gebruiken. De iets goedkopere variantvan een horloge met hartslagmeter en gps! Je gsm moet bluetooth hebben om te kunnen communiceren met de hartslagzender. Er zijn vele sportapps die je kunt gebruiken. Zo is er de Decathlon Coach voor iOS en Android die je hartslag en de overeenstemmende trainingszone, je calorieverbruik en snelheid, je tijd en afstand weergeeft en opslaat. Grote troef: de app coacht je ook!

 

Samengevat:
 
- Hartslagband/cardio-shirt/cardio-top + footpod + hartslaghorloge 
 
- Hartslagband/cardio-shirt/cardio-top + footpod bluetooth + smartphone met bluetooth
 
- Hartslagband/cardio-shirt/cardio-top + footpod ANT+ + hartslaghorloge met gps ANT+ 

 

Je kent je hartslag, wat nu?

Om te lopen op je hartslag moet je je maximale hartslag en je hartslag in rust weten, om zo het juiste bereik af te leiden waarbinnen je mag lopen. Dat ligt tussen de maximale hartslag en de hartslag in rust. Voor meer informatie kan je altijd de tips van Kalenji-coach Philippe Propage raadplegen.

 

En wat is jouw advies om te lopen op je hartslag?

 

* Heb je materiaal van Suunto, dan kan je je Kalenji ANT+-sensor verbinden met je horloge.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
19,99 €*
4.00 / 5 13 beoordeling
    NAAR BOVEN