gérer l'avant compétition

Wat is de beste voorbereiding vóór een wedstrijd?

(2)


Het is niet altijd eenvoudig om evenwichtig te leven in de twee weken voor een wedstrijd met tijdsopname! Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden om op de dag van de wedstrijd in topvorm te zijn...

 

Tijd voor het herstel

Het harde trainen zit erop. Gedurende weken (of zelfs maanden) heb je een trainingsschema gevolgd om je klaar te stomen voor een wedstrijd. Nu is het bijna zover. Misschien heb je het gevoel dat het hier en daar nog wat beter kan. Je wilt jezelf ongetwijfeld nog even testen en nog enkele kilometers gaan lopen. Slecht idee. Tijd om het iets kalmer aan te doen!

Andere zaken hebben nu voorrang op het lopen. Gun jezelf momenten van ontspanning. Je lichaam heeft veel te vertellen. Luister ernaar! Zorg dat je voldoende slaapt en blijf zeker niet te lang in je bed liggen, want zo verstoor je je cyclus. Op de dag van de wedstrijd moet je immers vroeg opstaan...

 

Focus je op het gevoel

Laat het even los! Het is net als een solist op de vooravond van het belangrijkste concert in zijn carrière. De inspanning die je moet doen, werd talloze keren gerepeteerd. Het heeft geen nut om te blijven oefenen en meer kilometers te lopen dan nodig is.

Enkele musts:

- Loop met een gerust gevoel. Je mag er zeker van zijn: je bent in een goede conditie. Wees trots op jezelf dat je je hele trainingsschema hebt afgemaakt zonder blessures of vermoeidheid.

- Loop op het juiste tempo. Bepaal na de opwarming je eigen tempo, dat je ook tijdens de komende wedstrijd zult aanhouden. Check op een parcours met ijkpunten of de snelheid de juiste is en of je gevoel goed zit.

- Loop op een levendige manier. Het is verstandig om in de week voor de wedstrijd één of twee sessies 30-30 te doen, dus 30 seconden aan een hoog tempo en 30 seconden aan een rustiger tempo. Warm je goed op om blessures te vermijden.

 

En het voedingsschema

Een naderende wedstrijd kan je wat zenuwachtig maken en je spijsvertering verstoren. Daarom is het belangrijk dat je niets verandert aan je voedingsgewoontes. Vermijd bepaalde lokale specialiteiten wanneer je op reis bent.

Concentreer je vanaf donderdag op trage suikers (pasta, rijst...) om een maximum aan glycogeen op te slaan: dé brandstof voor je inspanning, in je spieren en je lever. Eet op vaste tijdstippen.

Let nauwgezet op je hydratatie en drink regelmatig. Vermijd alcoholische dranken.

 

Zorg voor een looptactiek

Ervaren lopers hebben vaak een bepaalde tijd voor ogen en kennen hun doorlooptijd per vijf kilometer van buiten, om zo te controleren of ze nog het juiste tempo aanhouden. Probeer echter niet te ambitieus te zijn. Om te zien of je een goede looptactiek hebt, moet je altijd rekening houden met je voorafgaande loopprestaties en met de kwaliteit van de training die je net hebt gedaan.

Beginnende lopers hebben maar één doel: de finish halen. Hun grootste zorg is dat hun hele inspanning afneemt zonder dat ze uit een bepaalde comfortzone van het cardiovasculaire systeem gaan. Met andere woorden, ze moeten vermijden dat ze in totale ademnood geraken.

In de twee weken voor een wedstrijd is voornamelijk het herstel belangrijk. En je kan dan ook best elk logistiek detail eens controleren (vervoer, materiaal...).

 

Veel plezier bij het lopen!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN