tenue de course

Waarom speciale loopkleding dragen?

(4)


Een aangepaste loopoutfit is belangrijk. Lopen dient immers een aangename en comfortabele ervaring te zijn. Speciale loopkleding heeft ook heel wat voordelen! Ondergoed, ondershirt, T-shirt, short, lange broek ... Kies technische kleding die speciaal ontworpen is voor lopers. Lees hier ook hoe je je loopoutfit het best kunt onderhouden.

 

Wat is het nut van aangepast ondergoed (de basislaag)?

Om comfortabel te lopen, is het zowel voor vrouwen als voor mannen belangrijk om ondergoed te dragen dat is aangepast voor het lopen en aan je figuur. Herenondergoed (basislaag) is ontworpen om goed aan te sluiten op het lichaam. Het voelt als een tweede huid, ondersteunt de spieren, zorgt voor een constante warmte en vergemakkelijkt het bewegen. De gebruikte materialen zijn ademend, voeren transpiratie af en reguleren de lichaamstemperatuur.

Voor dames wordt een sportbeha sterk aangeraden. De verschillende modellen zijn bestudeerd om optimaal comfort te bieden tijdens de inspanning: betere ondersteuning, veel bewegingsvrijheid, opvangen van schokken … De materialen zijn ademend en luchtig, de cups zijn naadloos om wrijving te vermijden. Bovendien zijn sportbeha's voor hardlopen erg gemakkelijk aan te trekken dankzij de gekruiste en verstelbare schouderbandjes …

 

Wat is het nut van een ademend T-shirt (eerste laag)?

Tijdens het lopen is het van groot belang om de lichaamstemperatuur te behouden en de huid droog te houden, ongeacht hoe hard of hoe lang je loopt en wat de buitentemperatuur is. Om te vermijden dat je afkoelt en voor meer comfort bij het lopen in elk soort weer, is het van groot belang een kledingstuk, T-shirt of broek, te dragen in "ademend" materiaal (eerste laag). Op die manier wordt transpiratie doeltreffend afgevoerd en blijft de huid droog.

Katoenen T-shirts zijn absoluut te mijden, dit materiaal neemt vocht op en koelt de huid heel snel af.

De teams van Kalenji en de deskundigen in thermisch comfort van het onderzoekscentrum van OXYLANE ontwierpen kledingstukken die speciaal zijn aangepast voor de loopsport. Ze zijn vervaardigd van een technische stof bestaande uit polyestervezels, elastaan en polyamide; deze stof houdt de lichaamswarmte vast en voert tegelijk transpiratie naar buiten af. Met een ademend T-shirt van Kalenji maak je de juiste keuze aan een voordelige prijs om van het lopen een comfortabele ervaring te maken!

 

Wat is het nut van isolerende kleding (tweede laag)?

Lopen doe je buiten, daarom is het belangrijk dat je je kleding aangepast is aan de weersomstandigheden zodat je geen kou vat en comfortabel kunt lopen. Alles draait rond het behouden van een goede lichaamstemperatuur gedurende je hele loopsessie. Loopoutfits in ademende en isolerende materialen (tweede laag genoemd) voorkomen dat je het koud krijgt en houden je lichaamstemperatuur constant.

De loopoutfit biedt een optimale isolatie en warmteregulering door een constante luchtcirculatie gedurende het lopen.Een isolerend kledingstuk is vervaardigd van lichte, luchtige en warme materialen. (Voorbeeld: fleece vest, loopbroek, warmteregulerend shirt …)

 

Wat is het nut van een windjack (derde laag)?

Vaak staat er wind wanneer je gaat lopen. Draag over je ondergoed (basislaag) of ademend T-shirt (eerste laag) een windjack (derde laag) dat geschikt is voor lopen en voor buitensport. Het windjack voor running, in technische en ademende materialen, isoleert het lichaam van de buitentemperatuur en voorkomt vooral dat de wind er doorheen dringt. Bij regen kun je een waterdicht windjack dragen dat voorkomt dat water binnendringt in de stof zodat je lichaam droog blijft.

Vermijd een K-WAY die het omgekeerde effect heeft van een ademend windjack: je huid wordt vochtig en je krijgt het heel snel koud. Denk erom dat je je tijdens je loopsessies onmogelijk weer kunt verwarmen wanneer je doornat bent geworden!

 

Hoe kan ik mijn loopkleding onderhouden?

De stoffen van de loopkleding (polyester, elastaan, polyamide) zijn onderhoudsvriendelijk en rekken niet uit na vele wasbeurten. Ze zijn heel gemakkelijk te wassen op 30 °, in de wasmachine of met de hand. Dit soort kleding droogt bijzonder snel.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN