hypoglycémie course à pied

Te lage bloedsuikerspiegel tijdens het lopen

(2)


Tijdens trainingen of wedstrijden heb je je ongetwijfeld al eens slapjes gevoeld of kreeg je te maken met een plotse vermoeidheid. Dit zijn de symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel, het gevolg van de combinatie van een onevenwichtig voedingspatroon of voeding met te weinig koolhydraten en een intense inspanning.

 

Wat is een te lage bloedsuikerspiegel?

Een sporter heeft ongeveer 1 gram of 5 millimol glucose nodig per liter bloed. Een vermindering van het glucosegehalte tot 0, 8 à 0, 6 gram leidt al snel tot hypoglycemie of lage bloedsuikerwaarden. Hypoglycemie kan al snel problemen met het evenwicht of het bewustzijn veroorzaken indien de loper de tekenen negeert (langzamer gaan lopen of stoppen).

Marathonlopers voelen dit tekort aan spiersuiker vaak vanaf de 30ste kilometer. Dit verschijnsel wordt ook wel "de man met de hamer" genoemd, de loper krijgt hevige spierpijn, een teken dat de bloedsuikerspiegel te laag is.

 

Oorzaken en symptomen van hypoglycemie

De belangrijkste oorzaak van hypoglycemie is een tekort aan glucose in het bloed, dit wordt het vaakst veroorzaakt door onregelmatig of onvoldoende te eten die dag, weinig of te veel lichamelijke activiteit of ook door hevige stress. De symptomen voor hypoglycemie kunnen verschillen van de ene persoon tot de andere. Vanuit medisch oogpunt kunnen we bij drie factoren met zekerheid spreken van hypoglycemie:

- een plotse en onverwachte daling van het energiepeil die diverse symptomen teweegbrengt: zenuwachtigheid, beven, geeuwhonger, vermoeidheid, slecht zien …

- een bloedsuikerspiegel lager dan 3, 5 millimol per liter bloed

- het verdwijnen van de misselijkheid na het eten van iets zoets (suiker, snoep, fruitsap …)

 

Hypoglycemie is goedaardig en verdwijnt snel na het eten van iets zoets. Bij herval is het belangrijk een arts te raadplegen om de precieze oorzaak van de terugkerende lage bloedsuikerspiegel te bepalen.

 

Hoe kan dit worden voorkomen?

Een evenwichtige voeding de hele dag door, het onder controle houden van stress, geleidelijk toenemende lichamelijke inspanningen kunnen een te lage bloedsuikerspiegel in grote mate voorkomen.

Sla geen maaltijden over en eet gezond en evenwichtig.

Eet drie maaltijden per dag, maaltijden waarbij complexe koolhydraten (pasta, rijst) en vezels (groenten, fruit) erg belangrijk zijn om een tekort aan bloedsuiker te voorkomen. Het is erg belangrijk om de hele dag door kleine maaltijden of snacks te eten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

 

Aan lichaamsbeweging doen

Lichaamsbeweging is bevorderlijk voor de werking van de hormonen die de bloedsuikerspiegel regelen (insuline en glucagon) en goed om stress onder controle te houden. Drink met kleine slokjes een glucoserijke drank tijdens de inspanning of eet iets zoets (graanrepen, vruchtenpasta …)

 

Om hypoglycemie aan het eind van de training te voorkomen, moet de loper:

- voor een wedstrijd voldoende trage suikers eten (pasta, rijst, aardappelen, granen …)

- tijdens de wedstrijd voldoende drinken (water of sportdrank)

- na de wedstrijd vast koolhydraatrijk voedsel eten als vruchtenpasta, graanrepen …

Vooral bij warm weer moet de loper zijn snelheid aanpassen (veranderen van tempo om te recupereren).

 

Wist je dit?

Stress onder controle houden is een van de belangrijkste manieren om hypoglycemie te voorkomen. In stresstoestand verbruikt het lichaam heel veel glucose. Artsen hebben zelfs een sterke daling van hypoglycemische perioden vastgesteld in vakantieperioden. Relaxatie, lichaamsbeweging (lopen, wandelen, zwemmen ... ), ontspanning en rust zijn goede remedies tegen een te lage bloedsuikerspiegel.

 

Wat doen bij een lage bloedsuikerspiegel?

Vanaf de eerste tekenen van een te lage bloedsuikerspiegel (slapte, vermoeidheid, beven, duizeligheid):

- vertraag meteen

- drink verschillende slokken van een drank met 100 g glucose per liter.

- zorg ervoor dat je altijd een paar suikerklontjes bij je hebt, die kun je eten om de gevolgen van hypoglycemie te verminderen en snel weer kracht op te doen.

 

Te onthouden: Hypoglycemie is een daling van het glucosegehalte in het bloed als een gevolg van een onevenwichtige en onregelmatige voeding en/of stress. Tijdens de inspanning zijn symptomen (nervositeit, bleek worden, intense vermoeidheid, duizeligheid …) tekenen van een daling van de bloedsuikerspiegel indien de kracht terugkeert door het innemen van suikers. In elk geval moet je je arts raadplegen, hij zal de precieze oorzaken van de flauwte bepalen. Gezond leven en enkele loopsessies … om dit te overwinnen en lange tijd in goede conditie te blijven!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN