courir au printemps

Snel, de lente is daar!

(5)

 

Het vooruitzicht op mooier weer nodigt vaak uit om weer wat intensiever en regelmatiger te sporten. Ontdek of herontdek het plezier van running: kies voor een doordachte methode om te genieten van elke run en er duurzaam op vooruit te gaan.

 

Pak het geleidelijk aan…

Alle medische studies tonen aan dat je het aantal kilometers dat je loopt niet te snel mag verhogen. Begin je bijvoorbeeld weer te lopen na een lange onderbreking (of begin je met de sport), dan is het raadzaam om het eerst wat voorzichtig aan te doen. Zo voorkom je dat je de kleine blessures aaneenrijgt.

Het komt er concreet op neer dat je best met stapjes van 10 tot 15 % werkt. Als je dus de eerste week 15 kilometer loopt, loop de week nadien dan niet meteen 20 kilometer. Combineer je looptrainingen ook met andere sporten, zoals zwemmen, fietsen of zelfs yoga, eerder dan de hele week door kilometers te vreten.

 

En ga voor regelmaat!

Je zal niet verbeteren of genieten van je runs als je niet wat regelmaat in je trainingen legt. Onthoud altijd de volgende tips:

- Een minder of meer actieve run of jogging van 40 minuten volstaat vaak. Hardlopen is een sport waar je weinig tijd voor nodig hebt!

- We raden aan om vanaf het begin een training in te lassen in het midden van de week. Kies je trainingsmoment afhankelijk van je professionele en familiale verplichtingen. Houd je daar ook aan, tenzij het echt niet anders kan.

- Logischerwijs plan je je langere trainingen tijdens het weekend (omdat je dan meer tijd hebt). Let op, overdrijf niet in de duur van je sessies.

Op termijn - anders gezegd na drie maanden trainen - loop je best drie keer per week. Dat is de vereiste basis om een stevige loopconditie te kweken en een trainingsprogramma aan te houden waarmee je duurzaam vooruitgang boekt.

 

Stel jezelf redelijke doelen

Je wordt geen kampioen van de ene op de andere dag. Maar je vooruitgang zal spectaculair zijn als je je trainingen methodisch aanpakt! Leg de lat zeker niet te hoog in de eerste weken. Zeker niet als je nul sportervaring hebt. En onthoud:

- Naast geleidelijk opbouwen (gebruik een stopwatch om je inspanningstijd te meten) en regelmaat moet je ook je grenzen leren kennen.

- Wissel de eerste weken af tussen traag lopen en snel wandelen. Vervolgens ga je geleidelijk minder wandelen en meer lopen. 

- Ga niet meteen voluit. Denk uithouding! Denk duurvermogen! Het is nutteloos om meteen in het rood te gaan en helemaal buiten adem te geraken. Je moet op elk moment tijdens je run een praatje kunnen slaan, ook met jezelf. Luister ook altijd naar je lichaam.

- Wees redelijk in je doelstellingen, maar durf ook ambitieus te zijn! Schrijf je snel in voor een loopwedstrijd in je stad of regio. Kies voor een loop van 5 kilometer: de perfecte afstand om voor het eerst een rugnummer op te spelden.

 

Gebruik materiaal van kwaliteit

Naast de bovenstaande vanzelfsprekendheden, moeten we je ook nog wijzen op een paar elementaire basics:

- Een goed paar loopschoenen is een must als je (her)begint met hardlopen. Een aantal criteria zijn belangrijk in je keuze: je gewicht, je looptred, de afstand die je aflegt op training of tijdens een wedstrijd: laat je adviseren en aarzel niet om verschillende modellen uit te proberen.

- Een kleerkast vol loopkleding is niet nodig! Deze zaken mogen wel niet ontbreken in je runninggarderobe.

 

Je hebt er ook alle baat bij om te herbeginnen in groep. Dat is stimulerend en gezellig: hardlopen, een teamsport!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN