sortie nocturne

's Nachts lopen, vier belangrijke elementen


Nachtelijke loopwedstrijden worden steeds populairder en hebben als voordeel dat ze alle herkenningspunten overhoop halen. Maar om echt te kunnen genieten van dit lopen buiten je comfortzone, moet je je nauwgezet voorbereiden en een zekere voorzichtigheid aan de dag leggen.

 

Let op de kwaliteit van je uitrusting

Om in het donker te lopen moet je een perfecte uitrusting hebben. Je vertrekt niet voor een gewoon rondje joggen in het park in de buurt.

Correr no escuro significa estar perfeitamente equipado. Você não está indo para uma simples caminhada em plena luz do dia, no parque ao lado da sua casa. 

Zien en gezien worden. Je hoofdlamp is je gezel de hele nacht lang. Twee adviezen: beknibbel niet op de uitgave en zorg voor reservebatterijen (oefen ook een paar keer het vervangen van de batterijen met je ogen dicht).

Als je het snel koud krijgt, zorg je voor handschoenen, een muts of windjack. Denk ook aan eten en aan de manier waarop je zult eten tijdens het lopen.

 

Verken nauwgezet het parcours

Een absolute must. Vandaag de dag kun je vooraf heel wat informatie inwinnen: helling van het terrein op de verschillende punten in het parcours, aard van de ondergrond, precieze plaats van de bevoorradingsposten en EHBO-posten …

Bestudeer je kopie, leer het parcours uit je hoofd! Voor je vertrekt moet je precies weten wat je te wachten staat. Vergeet niet dat heel wat herkenningspunten er heel anders uitzien in het donker en dat je nooit voorzichtig genoeg kunt zijn.

 

Houd je aan de veiligheidsvoorschriften

Voor een nachtelijke loopwedstrijd krijgen de lopers vaak heel wat berichten. Weerbericht, aard van het terrein, voorzorgen (extra kleding om mee te nemen, te volgen procedure bij opgave …): de organisatoren zijn de enigen die weten waar je aan begint. Hun veiligheidsvoorschriften opvolgen is dus gewoon een kwestie van gezond verstand.

Voel je niet schuldig als je overdreven voorzichtig lijkt te zijn. Vertrouw op je instinct en aarzel niet om:
- vragen te stellen aan de vrijwillligers die langs het parcours staan
- een beroep te doen op de EHBO-diensten als je je niet lekker voelt.
- het groen nummer/noodnummer te bellen dat meestal ter beschikking wordt gesteld van de mededingers bij een nachtelijke wedstrijd

 

Ken je grenzen

De kans is groot dat, wanneer je meedoet aan een nachtelijke loopwedstrijd, de afstand groot is en het terrein (deels) onbekend is. De tocht speelt zich vooral tussen je oren af, je ziet maar een paar meter voor je uit in het licht van je hoofdlamp.

Je eigen grenzen zo goed mogelijk kunnen inschatten, is van essentieel belang om je inspanning goed te doseren en het nemen van risico's te vermijden. Hou contact met andere lopers als dat mogelijk is. Zet in elk geval altijd al je zintuigen op scherp. 's Nachts lopen is in elk geval een buitengewone ervaring!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN