courir de nuit en sécurité

's Nachts hardlopen: combineer plezier met veiligheid


Meer en meer mensen gaan 's nachts hardlopen. Deze discipline heeft een aantal regels die je moet kennen om te voorkomen dat je overbodige risico's neemt. 's Nachts lopen: enkele tips…

 

Kostbaar licht

Zien en gezien worden. De lamp Run Light (exclusief van Kalenji) of een hoofdlamp zijn verplichte metgezellen voor de nachtelijke hardloper. Eerste gebod: Vertrek nooit zonder een lamp en neem altijd extra batterijen of een reserveaccu mee - zelfs voor een training op bewegwijzerd en gematigd verlicht terrein. Het belangrijkste is om nooit alleen en zonder licht in een open vlakte te stranden!

 

Over je verlichting:

- Zorg dat je perfect weet hoe je verlichting werkt en hoe de batterijen of de accu vervangen moeten worden. Het kan zijn dat je bewegingen tijdens een training en zeker tijdens een wedstrijd minder nauwkeurig zijn dan lekker thuis in de zetel. Je moet dus in staat zijn om je lamp altijd terug tot leven te wekken, ook midden in de nacht met vingers die vaak verstijfd zijn van de kou.

- Je kunt, en dit is aan te raden, een Run Light en een hoofdlamp gebruiken als je midden in de nacht (of zelfs in de schemering) gaat hardlopen op een onbeschermde route. Zo heb je een dubbele lichtbundel en ben je dus veiliger.

 

Ga (goed) aangekleed op pad !

De meeste mensen die 's nachts hardlopen, doen dit in de koudste maanden van het jaar. Daarom is het belangrijk dat je goed bent uitgerust. Voor een training (zelfs een korte) kies je het beste voor een warme en ademende outfit. Het is ook verstandig om verschillende dunne kledinglagen over elkaar te dragen. Als je door de inspanning heel hard gaat transpireren, kun je een laag uittrekken en hem om je middel knopen of in een tas opbergen.

 

Drie prioriteiten:

- Bescherm je ledematen. Handschoenen en een muts worden sterk aangeraden - houd ze in het vervolg aan bij een training of wedstrijd.

- Kies voor fluorescerende kleren. Kalenji by Night biedt een compleet gamma van artikelen waarmee je 's nachts in de beste omstandigheden (veilig en comfortabel) kunt hardlopen.

- Neem een mobiele telefoon en een minimum aan proviand mee. Je moet bij een zware val of als je je echt niet lekker voelt om hulp kunnen bellen en enkele uren zelfvoorzienend kunnen zijn.

 

Voorzichtigheid, techniek en progressie

De keuze van de route voor de training of wedstrijd is uiteraard essentieel. Je vertrekt voor je eerste nachtelijke avontuur niet alleen op een lange tocht. Wij raden ten zeerste af om mee te doen aan een tijdloop van tientallen kilometers zonder eerst deel te nemen aan eenvoudigere wedstrijden.

 

Drie tips:

Zet kleine stappen: krijg vertrouwen in jezelf door te beginnen met een uitstap op een route die je overdag al eens afgelegd hebt. Zo bevestig je de precieze topografie van het terrein, het wegdek en mogelijke schuilplaatsen.

- Controleer voor de training de weersomstandigheden - bij een wedstrijd informeren de organistoren de deelnemers hier meestal over. Je kunt een training beter afzeggen als er veel neerslag (regen of sneeuw) is voorspeld. Ga ook niet zonder solide ervaring op pad als het kwik onder nul daalt.

Neem kortere passen dan normaal om de impactpunten goed te kunnen voelen. Zo blijf je geconcentreerd op je onmiddellijke omgeving - behalve op goede asfaltwegen - en let je er toch regelmatig op of het terrein niet plotseling of onverwacht gaat veranderen. Vertraag op gladde of modderige ondergronden om een zware of minder zware val te voorkomen.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN