courir en hiver

Ook in de winter gemotiveerd blijven om te lopen

(2)

Het is niet altijd gemakkelijk om ook in de winter gemotiveerd te blijven om je goede conditie te behouden . Het is koud, het waait hard, het is vroeg donker ... Allemaal zaken die zelfs de meest gepassioneerde lopers kunnen afremmen in hun ijver.
 

1. Binnen lopen

Lopen in een sportzaal of thuis  is een goed alternatief om in conditie te blijven voor de eerste voorjaarswedstrijden, om je spieren te verstevigen of om enkele kilootjes te verliezen na de feestdagen.

Met het oog op je doelstellingen voor het voorjaar zijn de step, de loopband en de crosstrainer heel doeltreffende hulpmiddelen. Die toestellen zijn echt nuttig om in conditie te blijven en vooral interessant voor lopers die wonen in een omgeving waar het heel moeilijk is om 's winters buiten te lopen (bijvoorbeeld door slechte of geen verlichting).

Er zijn tal van redenen om een loopband aan te schaffen of in een sportzaal te lopen:

- Gemakkelijker: in de winter, wanneer het regent en je bij jou in de omgeving niet echt veilig buiten kunt lopen, is het gemakkelijker om in een zaal te lopen. Bovendien zal de beginnende loper de nodige motivatie vinden om verschillende kilometers te lopen

- Afwisselender: Dankzij de vele verschillende toestellen kun je in een fitnessruimte variatie brengen in je training.

- Veiliger: door te lopen in een zaal ontsnap je aan de wisselvalligheden van het weer en blessures veroorzaakt door ijzel of een natte ondergrond. (uitglijden, valpartij…)

- Lichamelijk minder zwaar: het is een feit dat een loopband schokken beter opvangt dankzij de regelmatige snelheid en stabiliteit van de band

- Gemakkelijker de inspanning doseren: bij het lopen op een loopband kun je gemakkelijker je tijden en snelheden bijhouden, weten hoeveel calorieën je hebt verbruikt of een aangepast programma voor spierversterking instellen (vooringestelde programma's),

 

2. De "basis" trainen

De bedoeling van het blijven lopen in de winter is het verbeteren van de spierkracht en vorderingen te maken in het "basis"-vermogen. Of je nu thuis of in een fitnesszaal traint, spierversterking heeft heel wat voordelen wanneer het op de juiste manier gebeurt. Het belangrijkste is om de spieren te trainen die worden belast tijdens het lopen.

 

Hoe dan?

Allereerst mag je voor elke sessie in de fitnesszaal of thuis nooit de opwarming vergeten, net als de stretchoefeningen voor en na de sessie!

Er zijn verschillende eenvoudige bewegingen waarmee je je spierkapitaal kunt behouden en meer vermogen en afzetkracht krijgt:

Thuis:

- Loop verschillende keren de trap op en af, dit is een goede oefening voor het hart en training voor benen, dijen en kuiten.

- Loop op een loopband of roei op een roeitoestel als je dat in huis hebt.

- Doe buikspier- en rugoefeningen en doe aan touwtje springen … Op die manier verbeter je je uithoudingsvermogen zodat je minder snel moe wordt wanneer je straks weer buiten gaat lopen.

In de fitness:

- Loop enkele kilometer op een loopband of train op een crosstrainer waarbij je je uithoudingsvermogen in de gaten houdt om je aërobe vermogen te verbeteren (via een ingebouwde computer of hartslagmeter).

- Wissel oefeningen voor de spieren van de onderste ledematen (loopband) af met oefeningen die de spieren van de bovenste ledematen trainen (roeitoestel).

Eindig met stretchoefeningen en ontspan als daar gelegenheid toe is … Een bezoekje aan de sauna bijvoorbeeld doet wonderen voor je luchtwegen dankzij de eucalyptusdampen die een weldaad zijn voor de bronchiën en het weefsel herstellen.

  3. Voorbereiden op de voorjaarswedstrijden

  Om vorderingen te boeken en je uithoudingsvermogen te verbeteren, zijn de lichaamsoefeningen in de winter een voorbereiding op intensievere sessies. De voorbereiding gebeurt geleidelijk en bereidt het lichaam voor op de wedstrijdtraining. Voor een geslaagde voorbereiding verzwaar je geleidelijk je training over een periode van drie maanden, in overeenstemming met je doelstelling en conditie en zonder de fasen van recuperatie en rust te verwaarlozen.
   

  Plan een basistraining om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

  Tip: Werk je trainingsschema uit via de COACH van Kalenji, helemaal op maat van jouw niveau, conditie en doelstellingen. Een niet te missen pluspunt om gemakkelijker vorderingen te maken en gemotiveerd te blijven om ook in de winter te lopen:

   

  Blijf in conditie ondanks de winterkou ... door te lopen!

   

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  Score geven
  NAAR BOVEN