étirement avant ou après l'effort

Moet men stretchen voor of na de inspanning?

(9)


Het is moeilijk een van de meest polemische onderwerpen in verband met lopen aan te snijden. Dikwijls wordt echter aangeraden stretchoefeningen te beperken tot bepaalde situaties. Een recente publicatie van Kiné Sport geeft waardevolle aanwijzingen.

 

Kiné Sport, een organisatie voor opleidingen in sport- en gezondheidskinesitherapie, wijst erop dat er veel stretchtechnieken zijn, en voegt er onmiddellijk aan toe dat sporters hier vaak vragen over hebben.

 

Stretchen voor de inspanning? Liever niet.

Bij stretching denken amateursporters in het algemeen aan passief stretchen. En volgens Kiné Sport moeten deze verboden worden. «Als de stretchbewegingen te lang aangehouden worden, wordt de spier geplet en de bloedtoevoer onderbroken, zodat het beoogde doel, bloed naar de spieren doen stromen, volledig tenietgedaan wordt.»

Andere negatieve gevolgen van passief stretchen voor de inspanning:
. Op korte termijn “valt de sporter in slaap" doordat de wilskracht en de neuro-musculaire waakzaamheid vermindert.
. Ze hebben een pijnstillend effect en verhogen de pijndrempel van de spiervezels. Hierdoor kunnen ze eventuele weefselletsels maskeren en blessures nog verergeren.
. In extreme gevallen -als de oefeningen te lang duren of te ver gaan- kunnen ze microtrauma's veroorzaken en zelfs de bewegingscoördinatie negatief beïnvloeden.

Kiné Sport voegt er nog aan toe: « Dynamisch stretchen wordt daarentegen wel aangeraden voor de inspanning om de spier klaar te maken voor zijn plyometrische functie.»

 

Stretchen na de inspanning? Liever wel.

Er zijn maar weinig lopers die stretchen na lange en soms intensieve trainingssessies. Spieren en pezen werden op de proef gesteld en "instinctief" lijkt het beter ze met rust te laten dan ze vaak pijnlijke oefeningen te laten doen.

Kiné Sport beweert echter: « Stretchen na de inspanning is goed als het gebeurt aan het begin van de elastische fase (van zodra er een stretchgevoel is) en met als enig doel de spier terug zijn lengte in rust te geven. In geen geval mag er gestretcht worden om soepeler te worden. Stretching kan gecombineerd worden met passieve mobilisatie van de gewrichten door een derde, om de weefsels weer in evenwicht te brengen. »

 

Stretchen om het herstel te bevorderen? Neen.

Hierover zijn de kinesitherapeuten duidelijk: « Als stretchbewegingen te lang maximaal aangehouden worden, kunnen ze de voor herstel noodzakelijke bloedcirculatie blokkeren en microletsels verergeren. »

Andere technieken lijken meer aangewezen:

. wisselbaden (koud en warm),

. elektrostimulatie,

. massage,

. zelfs een fietssessie.

Opgelet: drinken en eten -vooral de inname van suikers- is belangrijk in de eerste minuten na een lange inspanning om de energievoorraden terug aan te vullen en het herstelproces te bevorderen.Wil je meer weten?

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN