Lopen op het platteland: veiligheid voor alles


Veldweggetjes of bospaadjes vormen een geweldige omgeving om te trainen, waar lopers van elk niveau zich kunnen ontspannen. Toch moet je een paar regels naleven om je favoriete sport in alle veiligheid te beoefenen.

 

> Kleding, eten en drinken

Een eerste prioriteit is de juiste outfit. Zorg ervoor dat je voldoende beschermd bent in het koude seizoen. Vooral de lichaamsuiteinden moet je goed warm houden. Handschoenen en een muts zijn een must, ongeacht hoe lang of hoe hard je loopt. Het is altijd beter om een laag kleding uit te trekken dan om kou te lijden en een beginnende onderkoeling te riskeren.

Andersom mag je bij warm en zonnig weer niet vergeten de blootgestelde delen van je lichaam goed in te smeren met zonnecrème (vooral nek en schouders): tijdens het lopen kun je snel een zonneslag oplopen. Een pet is ook aan te raden.

Of het nu koud of warm is, neem bij je langere duurlopen steeds een energiereep of -gel mee en een drinkfles om regelmatig te drinken..

 

> Veiligheid

Het meest voor de hand liggende gevaar, tenzij je op echt afgelegen weggetjes gaat lopen, is het voorbijrijdende verkeer. Prioriteit: loop nooit met de rug naar het verkeer dat jouw richting uit komt. Loop dus aan de linkerkant van de weg. Wanneer je bij een erg scherpe bocht niet ver kunt zien, mag je wel gedurende enkele tientallen meters aan de andere kant van de weg gaan lopen.

Zeker voor de vrouwen willen we volgende voorzorgsmaatregelen meegeven:

- Loop zoveel mogelijk in groep.

- Vertrouw op je instinct: aarzel niet om rechtsomkeert te maken ook al is daar ogenschijnlijk geen reden voor.

- Verander regelmatig van tijdstip en van parcours.

- Neem altijd je gsm mee

- Laat iemand uit je omgeving weten waar je gaat lopen en op welk tijdstip je terug zult zijn.

- Zet je mp3-speler niet te luid zodat je een gevaar steeds meteen kunt opmerken.

 

> Respect voor de ander en voor de natuur

Lopen op het platteland is een voorrecht waar je geen misbruik van mag maken. Moet het nog gezegd dat het absoluut verboden is afval achter te laten op wegen en paadjes, in bermen en bosjes?

De running etiquette houdt ook een bepaalde wellevendheid in: een vriendelijke groet aan iedereen die je pad kruist (en niet alleen andere lopers) en goed fatsoen wanneer je door dorpen of kleine gehuchten loopt (dat wil zeggen niet in bloot bovenlijf lopen).

Let er ook op dat je je trainingsmakkers niet achterlaat. Een groep lopers blijft bij elkaar wanneer je op het platteland gaat lopen. Dit is een kwestie van elkaar te helpen. Samen uit. Samen thuis!

 

Goed lopende

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN