courir enceinte

Lopen en zwangerschap


Is het verstandig om regelmatig te gaan lopen tijdens de eerste maanden zwangerschap? Iedere vrouw moet dat voor zichzelf bepalen en het advies van haar gynaecoloog respecteren. Hierbij zijn er een aantal tips die voor elke toekomstige mama gelden.

 

Vraag raad aan je gynaecoloog en huisarts om elk risico te vermijden

Alle medici zijn het erover eens: het wordt volstrekt afgeraden dat vrouwen die nog nooit regelmatig zijn gaan lopen er tijdens de zwangerschap plots mee beginnen. Omgekeerd kunnen frequente lopers hun lichaamsactiviteit tijdens de eerste dertien weken verderzetten.Het is natuurlijk noodzakelijk om hierbij advies te vragen aan je gynaecoloog en huisarts. En natuurlijk ook om bij elke loopsessie te luisteren naar je lichaam.

Het eerste trimester van de zwangerschap gaat meestal gepaard met ochtendmisselijkheid.  Volgens de statistieken van de Amerikaanse organisatie American College of Obstetricians and Gynecologists krijgt 70 tot 85% van de zwangere vrouwen hiermee te maken. Het is dus belangrijk - afgezien van een afkeer voor bepaalde voeding - om genoeg calorieën binnen te krijgen afhankelijk van de lichaamsactiviteit tijdens de zwangerschap.Kies voor voedsel dat rijk is aan ijzer, calcium en vitamine D. Zorg er ook voor dat je genoeg vezels binnenkrijgt en blijf overdag voldoende gehydrateerd.

 

Voorzichtigheid is de moeder der wijsheid…

Het is helemaal geen probleem om tijdens het eerste trimester van de zwangerschap regelmatig te gaan lopen. Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, draagt volgens vele medici regelmatig sporten in het eerste trimester bij tot de gezondheid van de foetus. Wat je in ieder geval moet vermijden:

. Tijdens de zwangerschap met een nieuw trainingsprogramma starten dat het wekelijkse aantal kilometers opdrijft of routes nemen die je nog niet hebt gevolgd.

. De intensiteit van de inspanning tot het maximum brengen. Vermijd korte, krachtige loopsessies (op piste en in de natuur) en loop op basisuithouding. Kortademigheid moet steeds minimaal of hoogstens gematigd zijn.

. Een persoonlijk record proberen te verbeteren.Het komt voor dat sportieve vrouwen enkele dagen of weken voor een wedstrijd "ontdekken" dat ze zwanger zijn. Hoe frustrerend het ook is, het is belangrijk om jezelf in te perken. Je kan gerust meelopen. Maar zonder het doel om te winnen!

. Lopen in extreme weersomstandigheden. Vooral tijdens de zomer. . Het is aangeraden om je loopsessies naar de vroege ochtend te verschuiven.Zo is het ook belangrijk om statische stretchoefeningen te beperken en voor, tijdens en na het lopen te drinken.

 

Weetje:

Tijdens de eerste dertien weken van de zwangerschap blijft de gewichtstoename beperkt. Het komt niet vaak voor dat je door rugpijn je wekelijkse loopsessie niet kunt uitvoeren.De eerste "onaangename" tekenen van zwangerschap kunnen toekomstige mama's daarentegen ervan weerhouden om te gaan lopen: vermoeidheid, constipatie, vaak moeten plassen. Symptomen genoeg waarmee je rekening moet houden en die je niet mag negeren.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN