courir en milieu pollué

Lopen en vervuiling

(3)

 

Tijdens het lopen adem je meer lucht in

Dit verklaart o.a. de risico's die gepaard gaan met lopen in een vervuilde omgeving: als een loper 3 uur lang op uithouding (ongeveer 70% van zijn VO2max) gaat joggen, haalt hij evenveel lucht binnen als een persoon die twee dagen normaal beweegt. En die lucht wordt over het algemeen langs de mond ingeademd en dus niet door de neus gefilterd.

Weinig studies bevestigen echter het gevaar van buitensporten in een omgeving met verontreinigingspieken. Het wetenschappelijk tijdschrift Sports Medicine wees er echter recent op dat bij slechte luchtkwaliteit de positieve effecten van het lopen voor de hersenen verdwijnen.

 

Welke gezondheidsrisico's zijn er?

De gezondheidsinstanties roepen ook meer en meer op om voorzichtig te zijn.Er zijn dus veel risico's verbonden aan ademhalen bij luchtvervuiling. Vooral voor kwetsbare personen:

- Meer kans op het ontwikkelen van astma (of het uitlokken van een astma-aanval).
- Meer kans op hart- en vaatziekten en beroertes.
- Meer kans op longkanker.

Wat met lopen bij luchtvervuiling? Er zijn maar weinig lopers die nog geen last van het autoverkeer hebben ondervonden. Problemen zijn o.a.: hoesten, loopneus, hoofdpijn, geïrriteerde ogen of keel… Nochtans hebben in vervuilde steden lopers over het algemeen minder kans een chronische ziekte te ontwikkelen dan personen die niet sporten.

 

Voorzorgsmaatregelen

Moet je dan alle lichaamsactiviteiten stoppen tijdens een vervuilingspiek? Absoluut niet. Maar je moet wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

- Pas je training aan als de kwaliteit van de buitenlucht minder geschikt is en zet binnen je trainingssessies verder.

- lopen op de loopband of op de crosstrainer

- fietsen op de hometrainer

- zwemmen

- stretchen, algemene fysieke training in zalen of zelfs yoga

- Vermijd de meest vervuilde plaatsen en drukke wegen. Zoek groene plaatsen op (of bossen in de omgeving van metropolen).

- Stel je trainingsschema op volgens de omstandigheden. Vervuiling bereikt over het algemeen zijn piek tijdens de middag of in de namiddag. Ga dus heel vroeg ´s morgens of aan het begin van de avond lopen.

- Informeer je over de vervuilingsgraad en respecteer de waarschuwingen van de overheid. Vooral als je astma, diabetes of een longaandoening hebt.

 

Haile Gebrselassie, zonder twijfel de beste langeafstandsloper aller tijden, nam zelfs niet deel aan de marathon op de Olympische Spelen in Peking in 2008, omdat de gemeten vervuilingsgraad in de Chinese metropool veel te hoog was. Gebrselassie lijdt aan astma en wou geen enkel risico nemen. Een maand later versloeg hij het wereldrecord in Berlijn!
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN