courir en ville

Lopen in de stad: hou het veilig


Steeds meer lopers trainen in een stedelijke omgeving. Dat kan handig en sociaal zijn, maar enkele voorzorgen mogen niet over het hoofd worden gezien. Dit zijn de belangrijkste.

Lopen in de stad heeft heel wat voordelen. Vooral omdat het gemakkelijker wordt om een rondje te joggen of een trainingssessie in te plannen. Je stapt gewoon de deur uit en vertrekt !

Sporten in een stad kan ook originele kantjes hebben. Je leert nieuwe wijken kennen, brengt vrienden of je ouders een verrassingsbezoekje of doet je boodschappen veel sneller: geen parkeerproblemen of een slecht geweten wanneer je aan de kassa nog gauw die lekkere chocoladereep bij je boodschappen legt …

Toch is een zekere voorzichtigheid geboden. Een loper is een voetganger en geen terreinwagen. Daarom moet hij zorg dragen voor zijn eigen veiligheid door zich te houden aan het verkeersreglement, dat wil zeggen het reglement voor voetgangers.

 

Enkele basisprincipes die je in alle omstandigheden strikt moet naleven:

- Loop op het trottoir en niet op de rijweg.

- Draag een fluohesje of fluorescerende armbanden in het donker (deze artikelen kun je in elke Decathlon-winkel vinden).

- Stel het geluidsniveau van je mp3-speler zo in dat je nog steeds je onmiddellijke omgeving kunt horen: je moet op elk ogenblik een mogelijk gevaar kunnen opmerken.

- Let op de netheid: gooi nooit iets op de openbare weg (drinkfles, papieren zakdoekjes, lege verpakkingen van energiegels). En, hoe moeilijk misschien ook, weersta aan de verleiding om een plaspauze te houden tussen twee geparkeerde auto's (dit kan je een boete voor wildplassen opleveren).

- Omdat een loper zo kwetsbaar is ten opzichte van auto's en alle gemotoriseerde voertuigen moet hij uiterst oplettend zijn wanneer hij een baan of kruispunt oversteekt: ongevallen komen zelden voor maar ze kunnen wel een dramatische afloop kennen.

- Een tip wanneer je wil gaan lopen in een stad die je niet zo goed kent: zorg ervoor dat je steeds een briefje van 10 euro op zak hebt zodat je steeds veilig thuis kan geraken met het openbaar vervoer of met een taxi bij slecht weer of wanneer je te moe wordt. Het bijhebben van een GSM is ook vaak geen overbodige luxe, zeker niet wanneer je van plan bent om een lange duurloop in te lassen.

 

Goede race stedelijke !

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN