trouver sa fréquence cardiaque

Loop op het goede ritme dankzij je hartslag

(1)


Je hartslag is een zeer krachtige indicator. Als je net begint met hardlopen, zal lopen op je hartslag het risico op fouten verkleinen; als je al een ervaren hardloper bent, zal het ervoor zorgen dat je nog betere prestaties neer kunt zetten.

 

De hartslag is de toerenteller van je motor

Veel mensen die net beginnen met lopen, lopen te hard voor hun niveau. Zo ga je jezelf uitputten, haal je geen plezier uit het lopen en ga je denken dat deze sport te moeilijk is en niets voor jou. En dat terwijl zo ongeveer iedereen (behalve mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen) kan hardlopen, al loopt niet iedereen op hetzelfde niveau.

Je moet voordat je gaat rennen, wat je doel ook is, eerst een test doen om je maximale hartslag te bepalen en bovendien je hartslag in rust weten (die moet je regelmatig controleren). Op basis van deze twee gegevens kun je vervolgens de hartslagzones voor je training bepalen.

Als je net begint met lopen, zorg je er best voor dat je hart niet harder gaat slaan dan 70% van je maximale hartslag. Zo ben je er zeker van dat je aan een relatief comfortabel tempo traint, en kun je zonder risico steeds langer gaan lopen.

En denk eraan! "Hoe hard je ook loopt, je gaat altijd sneller dan als je op de bank ligt."

 

Met je hartslag kun je je inspanning controleren

Een ander groot voordeel aan het trainen op je hartslag is dat je continu je mate van inspanning kunt controleren en doelgerichter kunt trainen. Ongeacht of je nu loopt op plat of heuvelachtig terrein, op het strand, de weg, een pad... Als je traint op snelheid in plaats van op je hartslag, moet je wel rekening houden met al deze externe factoren.

 

Met je hartslag kan je vooruitgaan

Als je het stadium van beginner voorbij bent, zal je ongetwijfeld beter willen worden en nieuwe hoogtes willen bereiken. Hiervoor gebruik je verschillende percentages van je hartslag: 80-85-90-95%. Het is wel belangrijk dat je jezelf dan dwingt om een trainingsprogramma te volgen. Er bestaan zoveel verschillende programma's dat je er zeker een vindt die bij jou past en bij jouw doelen aansluit.

Je moet je hartslag bij rust een keer per week controleren. In de loop van je training gaat hij tot een bepaald niveau verlagen. Als je hartslag in rust in plaats daarvan verhoogt (in de loop van enkele weken) of juist heel plotseling verlaagt wijst dit op vermoeidheid, die ofwel te wijten is aan te veel training of de combinatie van je dagelijks leven en je sportieve activiteit.

 

De hartslag: de ultieme indicator?

Je hartslag is geen absolute trainingsoplossing, maar het is een eerste aanpak die van jou een volwaardige hardloper zal maken.

Als je vervolgens steeds betere prestaties wilt blijven neerzetten kun je de hartslagtraining aanvullen met andere tools (bijvoorbeeld bepaling en gebruik van je MAS).

Maar ongeacht hoe hard je traint, je moet het leuk blijven vinden, anders zal je nauwelijks vooruitgang boeken en krijg je er snel genoeg van.

 

Onthoud goed dat de belangrijkste tool voor vooruitgang, meer dan welke nieuwe technologie dan ook, het plezier is!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN