soigner blessure running

Kleine ongemakken overwinnen!

(2)


Wie regelmatig loopt, heeft vaak last van kleine ongemakken. Onaangepast materiaal of de juiste voorzorgen niet kennen: lopen is niet ingewikkeld maar er zijn toch een paar kleine zaken waar je absoluut aan moet denken.

 

Schoenen

* Kies de juiste schoen

Vermijd blaren of, belangrijker nog, blessures veroorzaakt door onaangepast materiaal: een goede loopschoen vormt de basis.

De juiste loopschoen kiezen is van onschatbare waarde. Bij de aankoop van een paar loopschoenen spelen heel wat factoren een rol: je voetafrol, gewicht en de afstanden die je wil lopen.

Binnen de Decathlon winkels kan je gebruik maken van de Foot Analyser om de juiste loopschoen te kiezen. Dit toestel bepaalt aan de hand van je voetafrol (neutraal, pronerend, supinerend) de schoen die het best voor je is geschikt. Het gebruik van het toestel is volledig vrijblijvend en kan zelfstandig worden gebruikt. Uiteraard zijn onze teams in de winkels opgeleid om bijkomend de nodige assistentie te verlenen zodat iedere klant met de juiste schoen en een tevreden gevoel naar huis gaat.

* Let op de vetersluiting

Bij een inspanning vertonen de voeten de neiging om op te zwellen. Koop dus bij voorkeur loopschoenen die een halve maat tot een maat groter zijn dan je gewone schoenen - zodat je voeten niet opgesloten zitten in je schoenen. Bovendien schuift je voet tijdens het lopen wat naar voor, dus enige speling is vereist.

De vetersluiting is belangrijk, wanneer je de veters te hard aantrekt kan dat leiden tot bijzonder vervelende pijntjes. Vooral op de wreef, precies op het punt waar de knoop (bij voorkeur een dubbele knoop) contact maakt met de tong van de schoen.

Hier kunnen kleine wondjes, zelden ernstiger dan een mini schaafwondje, ontstaan. Dit schaafwondje kan echter moeilijk genezen omdat steeds dezelfde plaats geïrriteerd wordt wanneer je veterschoenen draagt. Om dergelijke ongemakken te vermijden, moet je controleren dat je voet stevig vastzit in je schoen maar dat de schoen niet knelt aan de wreef.

 

Kleding

* Bescherm je huid tegen irritaties

Het bovenlichaam is bij mannen de meest gevoelige zone. Vooral de tepels worden vaak - tot bloedens toe - geïrriteerd door een stof die te ruw is.

Om dat probleem voor eens en altijd uit de wereld te helpen en te vermijden dat lopers zich moeten beschermen met pleisters die moeilijk te verwijderen zijn na het sporten, heeft Kalenji het T-SHIRT DEEFUZ ATHLETIC ontworpen. Een nieuw gepatenteerd materiaal op de borst die toelaat om te lopen zonder de minste irritatie aan de tepels.

Mannen en vrouwen hebben er ook alle belang bij om te letten op de binnenkant van de dijen - door op die plaats een dun laagje vaseline of antiwrijving crème aan te brengen - opnieuw om te vermijden dat irritaties het plezier in lopen vergallen.

* Kies voor comfort

Niets is zo vervelend als lopen in een outfit die niet is afgestemd op het weer. Daarom moet je in je kast een outfit liggen hebben die geschikt is om te lopen bij koud weer, in regen en wind, evenals een outfit waarmee je prettig loopt bij warm weer.

Kies je uitrusting volgens je eigen smaak en behoeften maar vooral volgens je lichaamsbouw. Je wil je comfortabel voelen en nergens worden gehinderd. Daarom is het absoluut niet aan te raden een te groot windjack aan te schaffen, dit zal hinderen bij het lopen. Zorg ervoor dat je kleding comfortabel zit, zodat die nergens begint te knellen, ook niet wanneer je bijvoorbeeld langer dan een uur loopt.

 

Accessoires

* Zorg voor voldoende drinken

Het ultieme ongemak, dat soms heel ernstig proporties kan aannemen! Wanneer je langer dan 50 minuten traint, moet je verplicht regelmatig drinken tijdens het lopen. Het is dan aangewezen om een drinkfles mee te nemen voor je gaat lopen.

Een riem waarin je een drinkfles, maar ook energierepen of persoonlijke spullen (sleutels, bankkaart of zelfs gsm), kunt meenemen is een absolute must. Vergeet niet dat uitdroging nog steeds vrij vaak voorkomt en ook ervaren lopers kan treffen. Neem geen risico …

* Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in alle omstandigheden

Of je nu in de stad of op het platteland loopt, goede zichtbaarheid is essentieel! Het gaat om je eigen veiligheid in gebieden met veel verkeer.

Aarzel niet om een veiligheidsarmband te dragen wanneer je loopt bij slecht zicht. Wanneer je 's nachts loopt, kun je ook een hesje of hoofdlamp dragen. Gezien worden moet altijd een prioriteit zijn (zie hiervoor ons aanbod bij ‘Kalenji by night’). En leef steeds het voetgangersreglement na. Het is niet omdat je loper bent, dat je meer mag!

 

Veel plezier bij het lopen!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN