progresser en course à pied

Je maakt geen vorderingen meer bij het lopen?


Je bent enkele maanden of jaren geleden beginnen te lopen. Na snel vorderingen te hebben gemaakt, stel je nu vast dat je stagneert. Je breekt geen records meer bij elke sessie. Je denkt misschien dat je je limiet hebt bereikt? Dat hoeft niet zo te zijn. Hieronder een paar tips om van voor af aan te herbeginnen.

Elke loper wordt op een dag wel geconfronteerd met een periode waarin zijn prestaties stagneren en soms zelfs achteruitgaan. Dat is demotiverend en sommigen willen dan zelfs opgeven omdat ze denken dat ze hun limiet hebben bereikt. Bij dergelijke twijfels moet je een objectieve analyse maken van de oorzaken van die situatie.

 

Je hebt geen trainingsplan

Goed nieuws als dat het geval is, je hebt nog zeer veel progressiemarge.

 

Is je trainingsplan aangepast?

Het zou kunnen dat je trainingsvolume (aantal loopsessies per week, intensiteit van de trainingen) te groot is voor wat in jouw mogelijkheden ligt, rekening gehouden met je gezinsleven en beroep. Dat noemt men overtraining, een fenomeen dat niet enkel topatleten treft. Wel integendeel.

 

Je loopt te veel

Als je ook meedoet aan wedstrijden, loop je misschien teveel kilometers in een te korte tijd. Eén van de geheimen om vooruitgang te boeken, is goed te recupereren. Beter een training minder dan een te veel.

 

De afstand ligt je niet

Het doel dat je je hebt vooropgesteld, stemt misschien niet overeen met je fysieke kwaliteiten. Sommigen zijn in de wieg gelegd voor de korte afstand, anderen voor de lange. Zo is het nu eenmaal. Door te trainen kan je daar deels verandering in brengen, maar zeg nu zelf, Usain Bolt zie je geen marathon lopen, en Haïle Ghebresselassie geen 100 m.

Naarmate de afstand langer wordt, gaat mentale kracht een sterkere rol spelen. En ook op dat vlak zijn we niet allemaal gelijk.

 

Blessures staan je vooruitgang in de weg

Loop je vaak blessures op? Herhaaldelijke blessures kunnen te wijten zijn aan een foutieve training, onaangepast materiaal, een voedingsprobleem of een ongezonde leefstijl. Een duurzame vooruitgang is niet mogelijk als je te vaak blessures oploopt.

 

Zodra je de balans hebt opgemaakt, moet je de middelen vinden om weer op dreef te geraken. Hieronder een paar tips:

 

Stel je een loopdoel op korte en op lange termijn

Het is een uitstekende manier om jezelf opnieuw te motiveren en je onbewust te verplichten er opnieuw tegenaan te gaan. Als het vooropgestelde doel ook nog eens wordt gehaald, dan zullen je motivatie en vooruitgang snel weer terug zijn.

 

Loop in groep

Een club, een vereniging, vrienden of collega's, enz. Vraag eens rond, je vindt vast en zeker loopmaatjes. Door de sociale druk word je zo ook verplicht om te gaan lopen als je wat minder zin hebt. En de voldoening achteraf is uiteraard des te groter.

 

Volg een trainingsplan

Het is belangrijk om een duurzame vooruitgang op te bouwen en je zin om te lopen aan te wakkeren (en je een schuldgevoel te geven als je het geplande looptochtje afblaast).

 

Vooruitgang boeken doe je niet tegen de klok

Tot slot helpt het ook om te beseffen dat vooruitgang, ook al is die niet eindeloos, op andere terreinen kan worden geboekt dan louter op snelheid. Bijvoorbeeld in het beheer van je inspanningen, een betere strategie of een goed beheer van de laatste trainingsweken.

 

Ik hoop dat je heel wat frisse ideeën hebt opgedaan om opnieuw vooruitgang te boeken. Maar lopen tegen de klok moet je soms opzij zetten. Zorg dat je er plezier aan beleeft, je er goed bij voelt en je kunt uitleven in je sport. Dat is het voornaamste.
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN