plan d'entrainement

Hoe kies je een trainingsschema?

(4)


Lopen is een van de meest universele activiteiten die er bestaan. Maar als je begint te lopen, kan je je veel vragen stellen: hoe lang moet ik lopen? Hoeveel keer per week en hoe snel?

Om je te helpen om te beginnen lopen, kan je het best een trainingsschema volgen. Dat is een plan dat perfect zal passen bij datgene waar je zin in hebt en bij dat wat je nodig hebt. Maar het is ook afgestemd op je mogelijkheden, zowel op fysiek als op praktisch vlak.

Er bestaan heel wat schema's, lange en minder lange, technische en minder technische. Hoe kan je daar uit kiezen?

 

Van waaruit vertrek je?

Eerst en vooral moet je bepalen wat je beginniveau is. Als je nog nooit gelopen hebt, kan je immers moeilijk een uur aan een stuk willen lopen na 4 weken van twee loopsessies per week.

Het komt er dus op aan om goed op te passen en zelfs bescheiden te zijn in je keuzes zodat het voorgestelde schema past bij wat je op dit moment aankan. Dat betekent niet dat je nooit in staat zal zijn om een uur te lopen zonder te stoppen, maar dat zal gewoonweg niet onmiddellijk mogelijk zijn.

 

Hoeveel tijd heb je?

De tijd die je hebt is een essentieel element om rekening mee te houden. De goede voornemens die bij je nieuwe bezigheid horen, zullen heel snel en onvermijdelijk teniet gedaan worden door de nadelige gevolgen voor je gezinsleven, je sociale of beroepsleven.

Je moet niet te snel teveel willen. Als je twijfelt, kies je beter een schema met 2 loopsessies per week dan 3.

 

Wat is het doel dat je jezelf op korte termijn hebt gesteld?

Om een uur non-stop te kunnen lopen, moet je tussenstappen voorzien die kunnen bestaan uit 30 minuten aan een stuk lopen, dan 45 minuten en ten slotte het schema om een uur aan een stuk te lopen.

Mensen hebben niet allemaal dezelfde fysieke capaciteiten en sommigen zullen sneller gaan bij het doorlopen van die tussenstappen. Maar uiteindelijk telt alleen het resultaat en is het niet zo belangrijk hoe lang je erover gedaan hebt om je doel te bereiken.

Je kan trouwens beter een schema volgen dat een beetje onder je potentieel ligt en je doel bereiken, dan stappen te willen overslaan om sneller de top te bereiken en jezelf fysiek en mentaal uit te putten.

 

…En op middellange termijn?

Als je doel eenmaal bereikt is, heb je misschien zin om een wat ambitieuzer plan te volgen. Degenen die vandaag in staat zijn om een marathon te lopen, waren lang niet in staat om 42 km - laat staan een uur - te lopen toen ze begonnen.

Heel wat atleten die vandaag aan de kop van het peloton lopen, zijn gewoon begonnen te lopen om af te vallen of om te stoppen met roken. Daardoor hebben ze hun tot dan toe onbenutte sportieve kwaliteiten ontdekt en ze hebben doorgezet, waardoor ze vandaag goed getrainde sporters zijn geworden. Dat is het mooie van onze sport: iedereen (die gezond is) kan de sport beoefenen en mensen kunnen vaak meer bereiken dan ze ooit hadden gedacht.

 

"Wie het ver wil brengen, moet zijn krachten sparen"!

Voor beginnende lopers gaat het vaak mis wanneer ze niet het juiste tempo aanhouden. Houd daarom deze gouden regel in gedachten: "wie het ver wil brengen, moet zijn krachten sparen". De meeste schema's zijn gebaseerd op percentages van de hartfrequentie. De hartslagmeter is een erg betrouwbare hulp om te leren lopen met de juiste intensiteit. Als je dat hulpmiddel liever niet gebruikt, kan je op je gevoel lopen. Als je bijvoorbeeld loopt aan het tempo van een duurloop, moet je in staat zijn om een min of meer normaal gesprek te voeren terwijl je loopt.

Stel jezelf tot slot deze vier vragen, in alle objectiviteit:

Hoeveel tijd heb ik?

Van waaruit vertrek ik?

- Wat is het doel dat ik mezelf op korte termijn heb gesteld?

En op middellange termijn?

Wanneer je goed hebt nagedacht over die onvermijdelijke vragen hoeft niets nog te beletten dat je je doel bereikt en dat je indruk maakt op diegenen die twijfelden aan je capaciteiten maar je dat niet durfden te zeggen.

 

Veel succes met je training!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN