préparer son corps aux fêtes de fin d'année

Hoe bereid je je lichaam voor op de eindejaarsperiode?


De eindejaarsfeesten komen er weer aan, en dus ook de vele gezellige en rijkelijke familiediners! Een heuse valstrik voor hardlopers, want de vooruitgang die je de voorbije maanden hebt geboekt kan zo weer weg zijn. Geen nood, we hebben een paar tips voor je klaar om te blijven lopen en te voorkomen dat je lichaam de toxines opstapelt.
 

In volle eindejaarsperiode laat je je graag en gemakkelijk verleiden door heerlijke gerechten, die vaak barsten van de calorieën. Om je strakke figuur weer terug te krijgen en het hele jaar in topvorm te blijven, volg je best wat van ons dieetadvies! Net zoals je looptrainingen, de ideale manier om fit en slank te blijven, bouw je ook de resultaten van je inspanningen gestaag op!

 

Een eerste tip: drink genoeg

Het is heel eenvoudig: als je regelmatig drinkt, gaat je lichaam gifstoffen sneller afdrijven. Het water en de andere vloeistoffen die je overdag binnen krijgt, hydrateren je weefsel en je spieren en regelen je hongergevoel. Drink 's ochtends eerst een glaasje water, rond 10 u. wat fruitsap voor een stevige dosis vitaminen en 's middags en 's avonds wat groentebouillon. Tussen de maaltijden door is groene thee een goede keuze. Die heeft een heilzaam effect op je spijsvertering, in tegenstelling tot koffie. Vermijd gesuikerde dranken, drink liever water of licht op smaak gebrachte dranken, die bevatten weinig suiker.

 

2de tip: fruit en groenten bij de vleet

In je streven naar een strakke lijn en een beter vormpeil, raden we aan om regelmatig fruit en groenten te eten. Ze zijn caloriearm (je mag er veel van eten) en zijn rijk aan vitaminen, minerale zouten en vezels.

Stoof ze met een heel klein beetje vetstof en wat zout, en je benut hun troeven optimaal. Gooi er gerust wat kruiden bij om de smaak te versterken. Diepvriesgroenten zijn een goed alternatief om bij elke maaltijd en in alle seizoenen je portie vitaminen binnen te krijgen. Studies hebben aangetoond dat ze net even veel vitamines en smaak bevatten als verse groenten.

Een tip: eet brood bij je maaltijden. Brood bevat trage suikers, die voorkomen dat je snel in de loop van de namiddag weer trek krijgt. Tijdens je hardlooptrainingen zijn ze een goede energiebron, ze komen geleidelijk vrij in je lichaam.

 

3de tip: eet traag en kauw goed op je eten

Om minder te eten en de spijsvertering te bevorderen, mag je niet vergeten goed te kauwen op je eten. Zo eet je trager én voel je je sneller verzadigd. Je denkt best aan wat je eet tijdens de maaltijden, zo maak je het de hersenen gemakkelijker om op het juiste moment aan te geven wanneer je verzadigd bent.

 

4de tip: bewegen, wandelen, lopen!

Dit is een tip die bovenaan je lijstje moet staan als je weer op je ideale gewicht wilt geraken. Maar het ene kan niet zonder het andere! Evenwichtig eten is belangrijk, maar als je niet beweegt, is dat nutteloos.

Het is bovendien een heel eenvoudig rekensommetje: om te vermageren moet je meer calorieën verbranden dan dat je inneemt.

Wandelen, lopen...gewoon geregeld sporten voor een positief effect op je lichaam. Wandel 30 minuten per dag of ga 3 keer per week 40 minuutjes joggen. Het overtollige vet zal als sneeuw voor de zon smelten!

 

Zeker doen:

- Wantrouw strenge diëten die moeilijk vol te houden zijn. Je zadelt jezelf nadien vaak op met extra kilo's, daar word je dus niet echt vrolijker van. Geleidelijk gewicht verliezen is veel beter. Hoe langer het duurt voor je je streefgewicht bereikt, hoe langer je dat ook zult kunnen behouden.

- Als je twijfelt, loop dan zeker even langs bij je huisarts voor extra advies om weer fit te worden.

- Doe het een tijdje zonder frieten, chips, fijne vleeswaren, gesuikerde dranken en alcohol. Beperk ook je zoutconsumptie!

- Krijg je midden in de namiddag toch honger, eet dan een graanreep of een stukje fruit, laat dat chocoladebroodje achterwege. En om te vermijden dat je gaat snoepen, moet je ervoor zorgen dat je genoeg eet tijdens de maaltijden.

 

Voorbeeld van een goede maaltijd

- Voorgerecht: een salade of een kom soep,

- Hoofdgerecht: groenten, eiwitten (vlees, eieren of vis) en zetmeel (rijst, pasta, aardappelen)

- Dessert: 1 stuk fruit en 1 potje yoghurt of een stukje vetarme kaas met een snee volkorenbrood

Een tip: noteer wat je eet in een boekje, zo kan je veel beter in het oog houden wat je zoal binnen krijgt op 24 uur tijd en indien nodig die hoeveelheden verminderen.

 

Hardlopen combineren met evenwichtige voeding... Een winnend duo!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN