carnet d'entrainement

Het trainingslogboek


Het trainingslogboek is het geheugen van een sporter. Vaak valt de motivatie van een loper af te lezen uit zijn trainingslogboek. Dat moet je niet beschouwen als een gadget, het is een echt hulpmiddel dat je zal helpen om na verloop van tijd vooruitgang te boeken.

Het kan verschillende vormen aannemen: op je computer, in de vorm van een app of gewoonweg op papier. In het logboek ga je bijvoorbeeld je gevoel noteren, je afstanden, de totale afstanden, het positieve en negatieve hoogteverschil, de looptijd, het aantal trainingsuren en je resultaten (chrono's en klassementen). De lijst is niet-exhaustief en je kan er alle informatie aan toevoegen die je nuttig lijkt om bij te houden.

 

Een hulpmiddel om je seizoen te plannen

In je logboek ga je alles bijhouden wat je kan helpen om te analyseren wat je goed gedaan hebt, maar vooral om de fouten die je gemaakt hebt te analyseren. Dankzij je fouten zal je vooruitgang boeken.

Bijvoorbeeld, op het moment dat je je seizoen plant of een trainingsschema kiest is het absoluut noodzakelijk om even terug te kijken naar het verleden. Je trainingslogboek zal je helpen om goede keuzes te maken: aantal sessies per week, aantal af te leggen kilometers, intensiteit van de sessies, de tijd die je erin moet steken.

 

Hoe kan je de gegevens uit je trainingslogboek gebruiken?

Je kan die schat aan informatie ook gebruiken om te proberen te begrijpen waarom je een blessure hebt opgelopen. Heel vaak staat de verklaring zwart op wit in je trainingslogboek:

- Heb je je wedstrijdkalender niet overbelast door te vergeten om voldoende recuperatietijd te voorzien tussen de wedstrijden?

- Heb je er op gelet om één of twee jaarlijkse pauzes in te lassen, om je lichaam en geest op adem te laten komen? Die pauzes zijn ook een gelegenheid om wat meer tijd te besteden aan al die mensen die jou hebben moeten missen toen je aan lange, nachtelijke trainingssessies bezig was, of om meer aandacht te hebben voor je sociale en gezinsleven, dat (soms moet een mens dat toegeven) geleden heeft onder al die zondagochtenden toen je ergens onderweg aan het trainen was.

- Heb je genoeg tijd genomen om die kleine pijn te verzorgen, die eigenlijk niet zo ernstig leek? Of is dat een echte blessure geworden waardoor je wekenlang hebt stilgelegen? Misschien zou die tegenslag zonder gevolgen zijn gebleven als je je trainingsweek wat minder zwaar had gemaakt?

- Je trainingslogboek heeft ook een positieve kant want je kan erin nagaan welke doelstellingen je perfect gehaald hebt en je kan afleiden wat de redenen voor het succes zijn geweest. Het succes is in dat geval geen overwinning op je tegenstanders maar gewoon op jezelf. Op die manier kan je terugvallen op sommige, zoniet alle elementen die tot dat succes hebben geleid.

- Op langere termijn kan je aan de hand van je trainingslogboek je vooruitgang na verloop van tijd inschatten. Want als je rekening houdt met de aantekeningen in je logboek en als je daaruit afleidt wat de goede beslissingen zijn, dan zal je zeker jaar na jaar beter worden.

 

Een trainingsschema bijhouden is al bij al niet zo moeilijk maar als je ziet wat je er allemaal uit kan leren, dan zou het jammer zijn om het niet te doen.

 

Veel succes dit seizoen!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN