reprise de l'entrainement

Het trainen hernemen: de vallen die je moet vermijden


Tijdens de winter- of zomerpauze kan je inderdaad herstellen van je inspanningen die je in het voorbije seizoen hebt geleverd. Maar dit betekent ook dat je enkele basisregels niet mag vergeten wanneer je het trainen opnieuw opneemt. Vermijd de typische valstrikken...

 

Uitstellen tot morgen

Het begin van het kalender- of schooljaar is steeds een delicate periode. Het leven neemt van de ene op de andere dag een hele nieuwe wending en het komt wel vaker voor dat we worden overrompeld door het aantal taken die we moeten afwerken.

Welke plaats geef je dan aan joggen tijdens deze intense weken? Uiteraard niet de meest belangrijke. Je gezins- en beroepsleven gaan voorop. Maar regelmatig opnieuw gaan lopen helpt je net om je evenwicht te hervinden en stress weg te lopen.

Stel het hernemen van je trainen dus niet (te lang) uit omdat de dagen te kort zouden zijn of je (reeds) te vermoeid zou zijn. Begin je terug met lopen, zelfs als is het maar voor enkele minuten, dan kan je ieder niveau opnieuw doorlopen. Je hoofd is het misschien vergeten. Maar je lichaam herinnert het zich.

 

Jezelf een te lange afstand opleggen

Iedereen weet of zou moeten weten hoe belangrijk het is om je wekelijkse training geleidelijk op te bouwen. Na een onderbreking van twee of vier weken is het cruciaal om niet overhaast evenveel kilometers te willen afleggen zoals je in de meest intense periodes van het jaar deed.

Het is veeleer aan te raden om:
- de lengte van je lange weekendruns te beperken en je niet te laten beïnvloeden door vrienden of collegasporters, die misschien een andere planning van onderbreking en herneming volgen.
- de kilometers te verdelen over de hele week. Stop je weekends niet propvol. Als je een lange run maakt op zaterdag, ga dan niet lopen op zondag.
- af te wisselen in je training (fietsen of zwemmen) om te vermijden dat je wordt belemmerd of een blessure oploopt.
- het aantal kilometers bij te houden dat je tijdens iedere run gelopen hebt, alsook je ervaring van de inspanning.

Vergeet niet dat je het eerste hoofdstuk van een nieuw seizoen aanvangt.Het verhaal moet nog maar beginnen...

 

Snelheid verwarren met haast

Stoppen met lopen voor meerdere weken heeft uiteraard gevolgen voor de kwaliteit van je prestaties. Het “detraining” (of trainingsverval) zorgt voor een daling van je VO2max (maximale zuurstofopname). Uit bepaalde studies blijkt dat de VO2max na een maand onderbreking schommelt tussen 4 en 14 % - afhankelijk van het niveau van de loper. Hoe hoger je aanvankelijke VO2max was, des te meer hij zal dalen.

Wanneer je herbegint met trainen, moet je niet alleen rekening houden met je cardiovasculaire vermogen, maar ook met je metabool vermogen en je spieren.

Wat raden we je aan?
- Herneem zonder uitstel een kwaliteitsvolle inspanning zoals intervaltraining (op asfalt of in de natuur) om je aerobe systeem te verbeteren. Let er wel op dat je niet overhaast te werk gaat. 1 sessie per week volstaat – vooral wanneer je de intervaltraining op asfalt loopt.
- Voer een lichte krachttraining uit om je spiervezels aan te spreken. Kies ook voor plank- en buikspieroefeningen.
 

Wees niet ongeduldig bij het hernemen van je trainingen, maar blijf trouw aan een bepaalde methode en vermijd zo risico's.

 

Veel succes!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN