week end choc

Het "shock-weekend"


Velen onder jullie hebben al wel eens gehoord van een "shock-weekend". Je denkt misschien aan het ergste, maar het is in feite een zeer doeltreffende trainingstechniek.

 

Wat is een "shock-weekend"?

Het doel is een groot aantal trainingen te doen in zo weinig mogelijk tijd. Het geeft je ook de kans om je loopomgeving tijdens trainingen van naderbij te bekijken (niveauverschillen, het soort terrein, enz.), voor wie er niet het hele jaar door van kan profiteren.

Om die omstandigheden te bereiken, moet je misschien een lange verplaatsing doen, naar de bergen bijvoorbeeld. Een reden te meer om je investering in tijd en geld optimaal te gebruiken wanneer je er bent! Je zal het plan dat je gewoon bent opzij moeten zetten om ten volle van je nieuwe omgeving te profiteren.

Wie al traint in een omgeving die dicht bij zijn of haar doel aanleunt, krijgt zo de kans om in een kortere tijdspanne enkele sessies na elkaar te doen en om het gevoel dat je ervaart aan het einde van een loopsessie te ervaren (vermoeidheid, gebrek aan energiereserves, looptijd, enz.).

 

Hoe ziet zo'n "shock-weekend" eruit?

Er is een eindeloos lange lijst van mogelijke combinaties in functie van je niveau, je behoeften, je wensen en je beperkingen.

Bereid je een trail voor, dan kan je ook de zogenaamde "wandel-looptocht" doen, waarbij je zoals de naam het zegt afwisselend wandelt (op stijgende gedeeltes) en loopt (op vlakke en dalende gedeeltes).

TRAIL

Over 2 dagen:

Zaterdagochtend: een aantal keer na elkaar lange sessies van 6 tot 20 min., met een actieve herstelfase (hetzij opnieuw dalen vanaf het vertrekpunt, hetzij blijven wandelen op stijgende gedeeltes).

Zaterdagnamiddag: 2 tot 3 uur fietsen of 1,5 tot 2 uur traillopen Zondag: wandel-looptochten van 4 tot 6-7 uur in functie van de geplande afstand. Het ideale moment om je materiaal te testen (outfit, wandelstokken, draagsystemen, voeding, hydratatie, enz.).

 

Over 3 dagen:

Vrijdagnamiddag: 1,5 tot 2 uur trail

Zaterdagochtend: een aantal keer na elkaar lange sessies van 6 tot 20 min., met een actieve herstelfase (hetzij opnieuw dalen vanaf het vertrekpunt, hetzij blijven wandelen op stijgende gedeeltes).

Zaterdagnamiddag: 3 tot 4 uur fietsen Zondag: wandel-looptochten van 4 tot 6-7 uur in functie van de geplande afstand. Het ideale moment om je materiaal te testen (outfit, wandelstokken, draagsystemen, voeding, hydratatie, enz.).

 

 

RACEFIETSEN

Over 2 dagen:

Zaterdagochtend: een aantal keer na elkaar sessies van 6 tot 15 minuten in functie van je vooruitgang in het trainingsschema.

Zaterdagnamiddag: 2 tot 3 uur fietsen of max. 1,5 uur joggen Zondag: lange duurtraining van 3 tot 4 uur (denk aan een goede hydratatie)

 

Over 3 dagen:

Vrijdagnamiddag: 1,5 uur duurtraining 

Zaterdagochtend: een aantal keer na elkaar sessies van 6 tot 15 minuten in functie van je vooruitgang in het trainingsschema.
 
Zaterdagnamiddag: 3 tot 4 uur fietsen 
 
Zondag: lange duurtraining van 3 tot 4 uur (denk aan een goede hydratatie)

 

Dat soort weekend kan je doen elke 2 tot 3 weken afhankelijk van je niveau, maar best niet in de 3 weken voorafgaand aan je doel.

Naast het shock-weekend kan je ook een groot aantal trainingen realiseren tijdens een weekje vakantie. Dat is vooral interessant voor wie zich voorbereidt op een grote bergtrail en anders in een vlak gebied woont. In dat geval is het doel om een maximum aan stijgingen te doen, maar ook dalingen, wat in tegenstelling tot wat men denkt vaak het moeilijkste onderdeel is bij dat soort lopers.

Deze verschillende soorten trainingen zijn uitstekende manieren om je doel te behalen, maar je moet het voorzichtig aanpakken. Voel je tijdens het weekend wat pijn, stel dan je geplande programma even uit om gedwongen rust te vermijden.


 

Veel plezier met je shock-weekend!
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN