Courir pour maigrir

Hardlopen om te vermageren

(3)


Dé sport om te vermageren of een gezond gewicht te behouden, is ongetwijfeld hardlopen. Tijdens het lopen doe je aan vetverbranding zonder aan spiermassa in te boeten, waardoor running het afslankmiddel bij uitstek is. Elke loopster zal je zeggen dat ze niet loopt om te vermageren. Lopers maken van het hardlopen gebruik om aan de lijn te werken en weer een fris kopje te krijgen!

 

Waarom running?

Hier en daar wat kilootjes verliezen om je goed te voelen in je lichaam en geest, dat is het doel van de meeste lopers. Samen met een evenwichtige voeding kan je met running dankzij de aanhoudende en continue inspanning op een doeltreffende manier gewicht verliezen, op eender welk niveau. En dat is niet alles... Lopen helpt ook om een gezond gewicht te behouden, want elk kilootje teveel neemt het plezier van het lopen wat weg. Lopen werkt zeer motiverend om je voeding in evenwicht te brengen zonder dat je de indruk hebt dat je onmogelijke inspanningen moet doen.

Regelmatige lopers vinden het de beste manier om hun lichaam te laten bewegen en hun doelstellingen te bereiken.

Vermageren wordt de beste reden om te blijven lopen!

 

De berekening van een gezond gewicht

Om exact de waarde van je lichaamsmassa te beoordelen en je gezond gewicht te weten, moet je je BMI kennen. Zo weet je de waarde van je vet- en spiermassa door rekening te houden met geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. We hebben immers vaak moeite om de omvang van ons overgewicht te bepalen. De berekening van het gewicht en de lengte geeft een nauwkeurig beeld van iemands zwaarlijvigheid en van het gezondheidsrisico:

De Body Mass Index (BMI) = het gewicht delen door de lengte (in meter) in het kwadraat.

Voorbeeld: je weegt 72 kg en bent 168 cm groot
 
72: (1,68 x 1,68) = 
 
72: 2,8224 = 25,5 (BMI)
 
Vervolgens vergelijk je het resultaat met de referentiewaarden: 
 
- Bij een BMI lager dan 16,5 spreken we van ondervoeding.
 
- Bij een BMI tussen 16,5 en 18,5 spreken we van ondergewicht.
 
- Een BMI tussen 18,5 en 25 duidt op een normaal gewicht.
 
- Vanaf een BMI hoger dan 25 spreken we van overgewicht.

Door je BMI te berekenen kan je ook bepalen waar precies in het lichaam de vetmassa's zitten. Bij het evalueren van het overgewicht gebruiken voedingsspecialisten ook de taille-heupverhouding. Met die waarde weet je exact waar de vetmassa's zitten.

 

Hoe vermageren dankzij running?

Om vetmassa te verliezen, moet je meerdere keren per week lopen (tussen 2 à 3 keer of meer) en een specifiek programma volgen. Hierin worden fases waarin je traag moet lopen afgewisseld met kortere, intensievere fases. Bij intervaltrainingen zal de vetverbranding 9 keer hoger zijn dan wanneer je enkel lange trainingen doet (volgens duur en aantal kilometer).

 

Als je veel transpireert, vermager je!

Helaas is dat niet waar. Het heeft geen zin om elke ochtend enkele uren te gaan joggen en veel te transpireren. Transpireren staat niet gelijk aan vermageren. Zweet bestaat voor 99% uit water en wanneer je drinkt, wordt dat verlies gecompenseerd. Regelmatig lopen is belangrijk om geleidelijk aan lichaamsmassa te verliezen door een aangepast en geleidelijk trainingsschema te volgen.

Opgelet: Drink genoeg voor, tijdens en na het sporten. Water dat je drinkt, zal je oorspronkelijke gewicht niet doen toenemen. Elk gebrek aan vloeistoffen in het lichaam kan leiden tot ernstige functionele problemen door uitdroging.

Beginnende lopers hebben vaak moeite om de herstelfases tussen de looptrainingen onder controle te houden. Door een aangepast programma te volgen (trage en progressieve loopsessies) kunnen ze op een doeltreffende manier hun uithoudingsvermogen verbeteren.

 

De basisregels om gewicht te verliezen of om een gezond gewicht te behouden:

- Regelmaat in het sporten: opdat het lichaam vetten gaat gebruiken, moet je twee à drie keer per week trainen (korte tot middellange afstanden aan een hoog tempo) gedurende enkele weken.

- Intensiteit van de inspanning: evalueer altijd je fysieke capaciteiten om je lichaam te laten wennen aan de inspanning. Voel je tijdens het lopen wat vermoeidheid, wissel dan even af door te wandelen. Bijvoorbeeld: 10 minuten stevig lopen

- 10 minuten wandelen. Loop beetje bij beetje langer en langer, terwijl je minder en minder wandelt. Dát is een garantie op succes. - Opwarming voor en stretching na het lopen: om doeltreffend vooruitgang te boeken en krampen of spierspanning te vermijden, neem je best voldoende tijd voor de opwarming vóór het sporten en voor lichte stretchoefeningen na het sporten.

- Evenwichtige voeding met weinig vetten: eet op regelmatige tijdstippen om opgesplitste maaltijden te vermijden. Ga voor veel fruit en groenten en weinig vetten, en drink veel water of dorstlesser voor, tijdens en na de inspanning. Natuurlijke voedingssupplementen bevorderen de vetverbranding tijdens het sporten (guaraná, citrus aurantium, groene thee…).

 

Wil je vermageren? Maak dan een goede start door te lopen!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN