courir en famille

Hardlopen met het gezin

(3)


De zomervakantie is hét moment bij uitstek om samen met het hele gezin leuke dingen te doen, en daar kan lopen er een van zijn. Hardlopen is een ideale sport om samen te doen, om ervaringen te delen en bij te leren. Ouders en kinderen kunnen samen gaan lopen om de natuur eens vanuit een ander perspectief te zien en om zich samen een leuke dag te beleven.

 

Wanneer je gaat lopen met kinderen moet je een aantal regels en voorzorgsmaatregelen in acht nemen :

1. Organiseer het "loopuitje" en leg het materiaal klaar dat je wil meenemen

Net als bij elke andere buitenactiviteit hangt bij lopen veel af van het weer, zelfs in de zomer. Wees vooruitziend en neem op elk loopuitje een windjack, haarband, pet, zonnecrème, eten en drinken mee in een rugzak. Denk ook aan zonnebrillen, ontsmettingsmiddel en een antihistamine crème tegen insectenbeten.
Denk erom dat een klassieke rugzak lastiger is om te dragen dan de rugzakken die speciaal ontworpen zijn voor lopers.

Tip: Voorzie twee rugzakken voor de volwassenen en aparte rugzakjes voor elk kind, waarbij je het gewicht aanpast aan de leeftijd van het kind.

 

2. Voor het vertrek: neem samen met het gezin een energierijk ontbijt

Een evenwichtig en energierijk ontbijt is een prima start voor een ontspannende en sportieve dag: zuivelproducten, fruit, ontbijtgranen, broodjes en proteïnen (ham of ei). De eerste maaltijd van de dag is belangrijk om goed te starten en een lage bloedsuikerspiegel of energiedipjes te voorkomen.

 

3. Drink voldoende

Ongeacht het klimaat is het absoluut noodzakelijk om te drinken tijdens het sporten, en dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Op een loopuitje kunnen kinderen leren hoe ze moeten omspringen met hun voorraad water (met wat suiker) voor een hele dag.

Tip: Let erop dat elk kind voldoende drinkt tijdens de inspanning (voldoende wil zeggen een slokje water om de tien minuten ongeveer).

 

4. Denk ook aan eten

Zelfs voor korte afstanden moet je altijd iets te eten meenemen om een lage bloedsuikerspiegel te voorkomen. Graanrepen, gedroogd fruit en snoepjes zijn koolhydraatrijke tussendoortjes die kinderen lekker vinden en die je kunt meenemen op elke uitstap.

 

5. Motiveer je kinderen, pas je doelstellingen aan hun leeftijd en niveau aan

Voor het vertrek is de beste manier om kinderen te motiveren een loopuitje te plannen dat rekening houdt met hun niveau, met een aangepaste afstand en in overeenstemming met ieders sportieve mogelijkheden.
Houd rekening met hun leeftijd en motorische vaardigheden, beschouw kinderen niet als miniatuurvolwassenen, pas je snelheid en loopafstand aan en las pauzes in volgens de behoefte van elk kind. Lopen is een sport die perfect geschikt is voor kinderen, het vormt een afwisseling op speelse activiteiten en stimuleert de bewustwording en motorische en sensoriële ontwikkeling van het kind.

Voorbeeld van een "loopuitje" met kinderen: Begin met rustig lopen (niet langer dan 15 minuten), onderbroken met wat stappen en pauzes om te eten of te picknicken, loop daarna een stukje hard, gevolgd door spelletjes en rustfasen. Vat de terugtocht aan met kleine looppassen en een kort sprintje aan het eind !

Het belangrijkste is dat kinderen het lopen leuk blijven vinden en dat rekening wordt gehouden met hun mogelijkheden en de dingen die ze graag doen. De beste manier is om verschillende activiteiten te voorzien zodat je een hele dag lang geboeid blijven :

- Op verkenning in de natuur door te zoeken naar de namen van de vogels en bloemen die ze zien onderweg.

- Zich leren oriënteren door kaartlezen, aan de  hand van borden langs de kant van de weg of met een kompas.

- Buitenspelletjes (haasje-over, balspelen …)

Lopen, springen, werpen zullen de 3 belangrijkste acties zijn tijdens loopuitjes met kinderen jonger dan 12.

Extra tip: Neem een fototoestel mee en leer kinderen hoe ze hiermee moeten omgaan zodat ze naar hartenlust foto's kunnen nemen.

 

6. Denk altijd aan de veiligheid en aan bescherming

In de zomervakantie is het essentieel om kinderen te beschermen tegen agressieve zonnestralen. Een waterbestendige zonnecrème met minstens factor 30 om de huid te beschermen, een zonnebril om hun gevoelige ogen te beschermen en kleding die is aangepast aan een sportieve buitenactiviteit zijn absoluut noodzakelijk.

De loopoutfit moet ruim en ademend zijn (vervaardigd van technische stoffen die transpiratie goed afvoeren zodat de huid droog blijft): een licht T-shirt, lichte short, dunne sokken.
Verkies speciale technische loopkousen boven katoenen sokken die vocht absorberen en zo de voeten nat houden. Op die manier vergroot het risico op irritatie door de wrijving.

Tip: Vermijd om met blote voeten in loopschoenen te lopen, het zal gegarandeerd niet lang duren voor er blaren ontstaan. Bij warm weer is een pet verplicht, zelfs wanneer de zon niet schijnt, om doeltreffend te beschermen tegen zonnestralen en hitte. Met een pet voorkom je de "geduchte" zonnesteek of zonneslag die al snel een naar einde zou maken aan een leuke dag.

 

7. Comfortabel in baskets!

Om comfortabel te lopen zijn kinderloopschoenen die geschikt zijn voor wegen en paden prima, ze zijn aangepast aan de lichaamsbouw van kinderen en comfortabel en veilig. De schoenen zijn licht, soepel en bieden een goede ondersteuning om verstuiking te vermijden en een zachte demping. De loopschoenen voor kinderen garanderen een perfecte stabiliteit op de meeste soorten ondergrond.

 

8. Moedig je kinderen aan

Lopen moet leuk blijven voor kinderen. Deel met hen het plezier dat je beleeft aan lopen en laat elk spoor van competitiegeest naar de achtergrond verdwijnen. Leer hen de natuur te observeren, te luisteren naar hun gevoel en om te springen met hun behoeftes tijdens het lopen (drinken en eten).
Vergeet vooral niet je kinderen aan te moedigen bij hun ontdekkingen en inspanningen!

 

Een leuk loopuitje, een prima vakantietip met kinderen!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN