courir en hiver

Hardlopen in de winter: 10 tips om koud weer te trotseren

(14)


Lopen is een duursport die op het lichaam net het omgekeerde effect heeft als koude. Hierdoor zijn beginnende of meer ervaren lopers goed bestand tegen lage temperaturen. Hier vind je 10 tips om ook in de winter comfortabel en met plezier te lopen …

 

1. Doe je opwarmoefeningen binnen

De oefeningen zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur geleidelijk stijgt en je spieren warmer worden. Ze maken je gewrichten soepeler en verbeteren de bewegingscoördinatie. Vanaf je eerste looppassen zullen de spieren van je onderste ledematen harmonieus en soepel bewegen.

 

2. Kleed je in laagjes

Vergeet dikke en zware kleding! Kies voor het drielagensysteem om je echt te isoleren tegen de kou. Vandaag de dag zijn de stoffen technisch en thermisch voor een optimale warmteregulering.

- Eerste laag = Ademend

- Tweede laag = Isolerend

- Derde laag = Beschermend

 

Waarom thermisch ondergoed dragen?

Bij koud weer hebben veel mensen de neiging om zich extra dik te kleden. Een reflex die niet noodzakelijk de goede is, want dikke kledingstukken zitten vaak niet echt comfortabel! Om geen last te hebben van de kou kies je bij voorkeur kleding die transpiratie afvoert en het lichaam warm houdt.

Voor meer comfort en om warm te blijven tijdens loopsessies in de winter, is de laag 0, of het ondergoed dat wordt gedragen als "tweede huid", een ware innovatie voor sporters. Dit aansluitend T-shirt is vervaardigd van lichte en zachte technische stoffen. Het is licht, comfortabel, ademend en isolerend en biedt optimaal draagcomfort dankzij het specifieke ontwerp, dichter of luchtiger geweven naargelang de verschillende lichaamszones. In een dergelijk T-shirt kun je gemakkelijk bewegen en wordt je lichaamswarmte vastgehouden. Bovendien vergeet je al snel dat je het draagt!

 

3. Kies voor donkere kleding

Donkere kleuren absorberen zonnestralen, die er altijd zijn ondanks wolken of lage temperaturen. Draag voor je trainingen een donkere loopoutfit die altijd voorzien moet zijn van reflecterende stroken (windjack, mouwloos vest, schoenen …). Ook al geeft de zon in de winter minder warmte dan in de zomer, dan nog is de warmte die wordt geproduceerd door de vezels van je kleding niet te negeren, vooral niet wanneer het erg koud is.

 

4. Bedek goed je lichaamsuiteinden

De plaatsen die je het best moet beschermen, zijn je hoofd, hals, handen en voeten. Wanneer het koud is, kun je immers via die "koude punten" tot wel 70% warmte verliezen. Kies je handschoenen, sokken, muts of sjaal op basis van hun isolerende eigenschappen.

 

5. Draag loopschoenen die zijn aangepast aan de weersomstandigheden en aan het terrein

Het belangrijkste bij het lopen is om je voeten droog te houden en ervoor te zorgen dat regen of sneeuw niet in je schoenen dringen, en een goede grip op een gladde ondergrond. Trail loopschoenen of loopschoenen voor de natuur of voor op de weg met geribbelde zolen en een waterdicht membraan aan de binnenkant zijn ideaal om comfortabel en veilig te lopen zonder kou te vatten.

Tip: het is aan te raden je schoenen een maat groter te kiezen, zodat je voeten niet te krap zitten waardoor ze nog sneller afkoelen. Voorbeeld: Kapteren loopschoenen: Deze combineren verschillende technologieën om je voeten te beschermen tegen kou en nat. De schoen houdt je voeten droog dankzij een waterdicht en ademend membraan. Met geribbelde zool voor een optimale grip op een natte of gladde ondergrond. Innovatieve concepten staan garant voor stabiliteit en een goede demping, zowel aan de voorvoet als aan de hiel.

 

6. Hydrateer op de juiste wijze

Wanneer je koude lucht inademt, droog je nog sneller uit. Neem water mee en drink met kleine slokjes tijdens en na het lopen. Als je lang gaat lopen, is het verstandig om ook iets te eten mee te nemen, in de vorm van een gel, glucose of gedroogde vruchten. Het is belangrijk om kleine hoeveelheden te eten, zodat je gemakkelijker verteert tijdens het lopen.

 

7. Produceer warmte door te eten!

Gedroogde vruchten, graanrepen of energiegels zijn ideaal om mee te nemen op je looptochten. De koolhydraten of suikers die ze bevatten, worden snel verbruikt door je spier- en hersencellen om de kou te trotseren en energie te geven.

 

8. Adem in door je neus! Adem uit door je mond!

Wanneer het erg koud is en er ook nog veel wind staat, is het aan te raden om door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen. Op die manier verwarm je de koude lucht voordat die je longen bereikt. Dit kun je beter niet doen bij een langdurige inspanning.

 

9. Loop in het begin tegen de wind in

Tegen de wind in lopen vergroot het koudegevoel. Het is aan te raden om te starten tegen de wind in, en terug te keren met de wind in de rug. Je lichaamstemperatuur stijgt wanneer je wordt voorgestuwd door de wind.

 

10. Doe stretchoefeningen aan het eind van je sessie

Voorkom dat je te snel afkoelt door stretchoefeningen en spierverstevigende oefeningen te doen nadat je hebt gelopen. Op die manier herstel je sneller het warmte-evenwicht na de inspanning en vermijd je onderkoelingsverschijnselen die al snel kunnen optreden bij extreem lage temperaturen.
 

 

Blijf ook in de winter lopen …

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN