la course pendant les fêtes

Feesten, ja! Maar lopen ook..

(4)


Kies voor iets nieuws…

Tijdens de kerstperiode gaan mensen vaak op wintersport of, meer algemeen, doen ze andere sporten dan de gebruikelijke looptraining of jogging. Het is logisch dat je ten volle wilt genieten van die ontspannende momenten van beweging. Zeker als je een zogeheten duuractiviteit doet die nauw aanleunt bij running.

Zwemmen, langlaufen, toerskiën, mountainbiken: er zijn tal van leuke manieren om te trainen en tegelijk te feesten, als je je opvattingen maar wat bijstuurt. Let wel op voor risicosporten. Ja hoor, alpineskiën kan gevaarlijk zijn: we hoeven je niet te vertellen dat gescheurde kruisbanden veel erger zijn dan een simpele ontsteking aan de achillespees!

 

Verander voortdurend van traject en tred

Niemand ziet je bezig. Stop dus met je schuldig te voelen als je vaste trainingsprogramma wat als een keurslijf aanvoelt tijdens de eindejaarsperiode. Vertrek op avontuur, zoek nieuwe horizonten op. In de stad of op het platteland, op asfalt of in het bos: wijk eens af van de bekende straten en paadjes, om je benen en hersenen extra zuurstof te geven.

Let op dat je niet de hele tijd in hetzelfde, saaie tempo blijft hangen. Lopen is pas echt leuk als je vaak van snelheid verandert. En een stopwatch is heus niet nodig om te genieten. Het volstaat om naar je eigen lichaam te luisteren en zelf te voelen of je je machine even onder stoom wilt zetten.
Maar je hartslag af en toe verhogen, het blijft een gezonde manier om jezelf eraan te herinneren dat die feesten niet blijven duren.

 

Stimuleer anderen

Het is best mogelijk dat iemand je tijdens een familiefeestje of een gezellig samenzijn onder vrienden aanspreekt en vraagt welke sport je eigenlijk doet. Aarzel dan niet om sceptici te overtuigen ook voor hardlopen te kiezen. Je kan ze zelfs een paar kilometer begeleiden.

Toom je wel in, het is nutteloos om iedereen er af te willen lopen. Stem je tempo af op de mensen van de groep. Blijf praten en let op dat er niemand buiten adem raakt. Als je merkt dat er iemand even wilt wandelen, wandel dan. Het enige doel: samen bewegen en genieten…

 

Niet meer dan één joker per week!

Wat doe je op koude dagen of op momenten dat je liever in je bed blijft? Gewoon lekker warm binnen blijven uiteraard! Maar wees voorzichtig met die jokers. Eén keer per week mag, meer liever niet (behalve tijdens je winterrust).

Nog een goeie tip, misschien wel de laatste dit jaar: doe er alles aan om minstens een keer per dag te zweten. Je shirt nat maken is altijd de manier om na te gaan, zelfs al is het tijdens een partijtje voetbal met je neefjes, of je lichaam gehoorzaamt, zijn eigen zin doet of beide. Zo word je je ook meteen weer gewaar dat je weldra weer serieuzer aan het trainen moet...

Het is perfect mogelijk om ten volle te genieten van de eindejaarsfeesten en tegelijk minimaal fysiek actief te zijn. De enige voorwaarden: geniet van je runs en probeer af en toe ook eens een andere sport.


 

Veel plezier!
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN