oser le trail

Een trailloop goed voorbereiden

(3)

Omdat de aard van het terrein steeds verschilt, vraagt een trail om een specifieke voorbereiding. Een aantal fundamentele principes in verband met de training en het materiaal moeten echter steeds worden nageleefd.

 

Running is sinds enkele jaren helemaal hip, en het ziet er niet naar uit dat dat meteen voorbij zal zijn. Integendeel zelfs! Trail lokt steeds meer adepten van alle niveaus die het asfalt willen ontvluchten en hun vaste trainingsparcours even beu zijn. Beginners die zich willen wagen aan deze sport hoeven zich ook helemaal niet ongerust te maken.

 

Natuurloop of trail? 

De naam 'trail' komt van het Engelse woord voor wandelpad. Deze sport omvat alle vormen van running in de vrije natuur. Voor wedstrijden deelt de Franse atletiekfederatie FFA de discipline in op afstand.

Natuurlopen : korter dan 21 kilometer

Korte trails: tussen 21 en 42 km

Trails: 42 tot 80 kilometer.

Ultratrails: langer dan 80 kilometer.

Trailers van alle niveaus kunnen tegenwoordig kiezen uit een hele waaier aan verschillende tijdsproeven. Berglopen met soms serieuze hoogteverschillen (UTMB, 6000D), nachtwedstrijden (SaintéLyon) of urban trails (in Antwerpen bijvoorbeeld).

Je moet van alle markten thuis zijn, want het doel is om alle soorten terreinen aan te doen, het liefst nog de meest extreme. Zo tast je de grenzen van je kunnen af in vaak adembenemende decors.

 

Welke uitrusting heb je nodig?

Het verplichte materiaal toont aan dat je niet onvoorbereid en onbezonnen aan een trail mag beginnen. De ruwe, vrije natuur is nu eenmaal niet hetzelfde als het park om de hoek. Zeker niet als je in je eentje gaat trainen.

Naast de schoenen, die perfect afgestemd moeten zijn op je looptred en voetbouw, maar ook geschikt moeten zijn voor trail (extra beschermde slijtzones, goede grip ...) heb je zeker ook een drinkfles of zelfs een waterzak nodig.

Neem ook altijd warme kleding mee die je beschermt tegen de koude en de regen. En stop in je kleine rugzakje zeker ook een reddingsdeken, een fluitje en je GSM.

 

Hoe train je?

Om sterk voor de dag te komen - of gewoon om een mooi tochtje te kunnen maken - moet je in de eerste plaats aan je uithoudingsvermogen werken. Dat doe je best door te trainen op een laag tempo (aan 60 tot 75% van je maximale hartslag). Je moet nog kunnen praten. Het is immers niet je doel om snel te lopen, maar om het lang vol te houden. Omdat de natuur soms grillig is, gaat het tijdens een echte trail vaak op en af hou daar dan ook rekening mee tijdens je trainingen. Herhaal niet voortdurend hetzelfde tochtje, dwing jezelf om bijvoorbeeld ook op stenen of zand te trainen en op hellingen met verschillende stijgingspercentages. Als je je voorbereidt op een proef die langer en zwaarder is dan wat je gewoon bent, stem je trainingsprogramma dan af op het parcours.

 

Moet je ook andere sporten doen?

De echte trailers nemen zelden voldoening met looptrainingen in de natuur! Mountainbiken, zwemmen, langlaufen, skiën...veel trailers combineren deze sporten met hun vaste routine. Andere sporten kunnen helpen om je vormpeil nog wat aan te scherpen, maar zijn ook heilzaam voor je spierkracht en...je lef! Ze zorgen er vooral voor dat je je meer thuis voelt in de natuur en de natuurelementen en brengen de nodige afwisseling in je trainingsprogramma, dat soms wat eentonig kan worden als je je te veel op een bepaalde soort inspanning focust.

 

 

Succes met de training!
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN