premier marathon

Dé manier om in het najaar een marathon af te werken!

(7)


42,195 km lopen, dat doe je niet zomaar. Zeker niet wanneer je een goede tijd hoopt te halen. Het is dan ook belangrijk dat je de maanden vóór de grote dag optimaal benut. Het aftellen is nu al begonnen…

 

> Het is nooit te laat…

Als je al marathons hebt gelopen, dan weet je beslist dat je je training op een welbepaald doel moet afstemmen. Wil je in het najaar deelnemen? Dan is nu – hartje winter – het moment gekomen om de beste strategie te bepalen.

 

Vragen:

- Weet je al aan welke wedstrijd je zult deelnemen?

- Heb je je rugnummer al gereserveerd?

- Heb je nagedacht over de gevolgen die je voorbereiding zal hebben voor je persoonlijke en professionele leven?

 

Om gerust te zijn, moet je er nu voor zorgen dat niets je training in de weg zal staan. Dit is vooral belangrijk tijdens de laatste drie maanden. Tref alle noodzakelijke logistieke regelingen: vervoer en overnachting (indien de marathon niet ergens in de buurt van je thuis plaatsvindt).

Tip: Als je een goede tijd wilt lopen, kies dan niet voor een te zwaar parcours en ga na of je door de eventuele verplaatsing op de dag zelf niet te vermoeid zult zijn.

 

> De basis leggen, dat doe je nu

Een marathonloper, die moet vooral met uitdagingen en tegenslagen kunnen omgaan. Nu, hartje winter, en aan het begin van de lente is het dat je een solide basis moet leggen. Onthoud je van elke uitspatting en sla geen enkele training over (vooral dan de lange trainingssessies tijdens het weekend) met als excuus dat het regent of omdat je nog aan het nagenieten bent van dat heerlijke etentje de avond ervoor. Wees gedisciplineerd en volg week na week op of je prestaties – op elk inspanningsniveau – verbeteren.

Tip: Als je kan (en wie kan dit niet?), werk dan de belangrijke trainingssessies van je weekprogramma af met lopers die een gelijkaardig of een iets hoger niveau halen. Dit is de beste garantie dat je niet op je lauweren gaat rusten…

 

> Stel jezelf een doel (met de kans dat je het moet bijstellen)

Misschien valt er wel een mooie verrassing uit de bus. En misschien ook niet. Hoe het ook zij, best leg je nu al een doel vast dat rekening houdt met de tijden die je eerder hebt gelopen. Maak jezelf niets wijs: de marathon is een veeleisende afstand. Er zijn er maar weinigen die in één keer meer dan tien minuten van hun tijd kunnen afknijpen. Houd dus de voetjes maar op de grond. Desnoods kan je je ambities mettertijd nog bijstellen.

Tip: Maak je geen zorgen indien het tempo dat je tijdens je marathon in het najaar zou willen halen veel te hoog lijkt te liggen. Laat de tijd zijn werk doen. Doe je trainingen…

 

> Luister goed

Een marathonloper, dat is een architect. Maar het is ook een metselaar. Een geslaagde voorbereiding steunt op meerdere fundamenten:

. Regelmaat en vooruitgang. Spreid je sessies over de hele week en voer de afstand stelselmatig op. Je moet je vermogen opbouwen tot het heel dicht bij je wedstrijddoelstelling aanleunt. Daarna neem je een zomeronderbreking, essentieel voor de recuperatie alvorens je de "eindsprint" inzet).

. Je aan je trainingsschema houden. Als het correct is gekozen, moet je schema een aanzienlijke inspanning vergen, maar mag het je niet uitputten. Durf vooral toe te geven dat een schema te zwaar is om te volgen. Je kunt de lat dan wat lager leggen. En als het je (te) gemakkelijk afgaat, wacht dan minstens een maand alvorens je beslist om voor een zwaarder schema te kiezen.

. Naar je lichaam luisteren. Je weet dit vast wel, maar lopers kunnen zich blesseren. En de kans daarop is veel groter als ze niet naar de alarmsignalen hebben geluisterd en niet regelmatig langslopen bij een kinesist die gespecialiseerd is in sportletsels.

Tip: Het is beter om een training over te slaan of een week rust te nemen, dan het risico te nemen om met een lastige peesontsteking te zitten…

 

> Bouw je vermogen op

Je bent nog niet zover dat je specifiek moet gaan trainen. Probeer dus om fysiek maar vooral mentaal fris te blijven. Maar tracht jezelf wel te testen. Ben je tijdens de lente van plan om een 10 km of een halve marathon te lopen? Indien niet, denk er dan toch over na. In je voorbereiding moet je enkele ijkpunten inbouwen. En wedstrijden vóór je marathon zijn de beste manier om je vorm in te schatten.

Tip: Kies je voorbereidingswedstrijden uit in functie van de marathon die je gaat lopen. Zowel de samenstelling van het parcours als de logistieke uitdaging zijn daarbij belangrijk.

 

Niet vergeten: Je bent een bofkont. Tijdens een training het beste van jezelf mogen geven om dan in het najaar een marathon te lopen, daar moet je gewoon van genieten!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
NAAR BOVEN